26 Април 2024петък22:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Живият Ботев

/ брой: 3

автор:Боян Бойчев

visibility 1262

Ботев навършва 170 години. Именно навършва. Поетът. Публицистът. Революционерът. Геният. Безсмъртният. Изпреварилият времето си. Този, когото все цитираме, а не можем или не искаме да разберем. Този, от когото се страхуваха преди Освобождението, но от когото се страхуват още повече днес. Ботев, който с 200 души луди глави тръгна да събаря империя. И сигурно и днес би тръгнал. Защото при него няма средно положение. Той силно люби и мрази. Люби свободата и Отечеството, но и близките, защото "...който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество!" А какво стана с Отечеството? Къде са здравите семейства? Мрази всякаква форма на потисничество, мрази еднакво и турския бей, и българския чорбаджия. И как, мислите, би се отнасял с днешните чорбаджии, дето разпродадоха и предадоха отечеството ни, заграбиха националните богатства и дерибействат на наш гръб?
Пред него затваряха врати и кепенци. Една вода нямаше кой да подаде на опалените от слънцето и барута четници, тръгнали да се бият за свободата на родината. Страхливи очи надничаха иззад оградите. А днес? Днес затварят учебниците пред учениците, изхвърлят неудобната Ботева публицистика, орязват изучаваните стихотворения. А те, стихотворенията, са само 20-ина, но в тях всичко е казано.
Затова днес страхливо се гледа към творчеството му. И дори се появяват становища, обслужващи определени интереси, че Ботев това не бил написал, онова не искал да каже, друго имал предвид... 
"Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото. Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят." Тези думи хвърлят в смут днешна България - част от днешния брутален капиталистически свят.
"Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба". Това пак е Ботев.
А ние продължаваме да слугуваме на чорбаджиите. Български, европейски, американски... И привидно се кълнем в Ботев, особено по празници. Времето било друго. Не, господа! Вие искате да го изкарате такова. Защото ви е страх от живия Ботев. "...Ботев/ в очите ни свети,/ та Ботев е тук, при народа", написа Вапцаров - друг гениален поет и революционер. Той не може да бъде другаде. В очите и сърцата на тези, които се опитват да го разберат и са готови да се запишат и днес сред 200-та или повече луди глави, за да преплуват реката на времето. И да заявят: "Единственото спасение на нашия народ е в революцията".
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ