19 Април 2024петък14:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП настоя МС да оттегли одобрението на Истанбулската конвенция

Решението минира възможността да се търси единение по важни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза, смята ръководството на партията

/ брой: 3

автор:Дума

visibility 62

БСП настоява кабинетът да оттегли ратификацията на Истанбулската конвенция и да не я внася в Народното събрание, гласи позиция на Изпълнителното бюро на партията. "Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: "социален пол" и "включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", мотивират се социалистите.
От левицата отбелязват, че при обсъждането проекта на конвенцията документът е получил нееднозначна оценка и в Комитета на министрите на Съвета на Европа. Заради това решението на Комитета е формулирано като прието "без гласуване", а не както е утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки, припомнят от БСП. "Очевидно поради това от откриването на Конвенцията за подписване през месец май 2011 до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са", се посочва в позицията.
"Принципно решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция. Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов на първото заседание на МС за 2018 г. и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета "Борисов", е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза", коментират от БСП.
Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова застана твърдо зад жените-жертви и зад Истанбулската конвенция в пост на официалната си страница в социалните мрежи. Според нея договорът е много важен документ, приет след дълги и трудни обществени дискусии в Европа. "Такъв дебат трябваше да се състои и в България, за да се избегнат спекулациите относно отделни текстове в нея. Също така това щеше да накара министрите поне да прочетат документа и да се запознаят със съдържанието му. Основното, което конвенцията защитава, е равноправието между двата пола. Най-важното в нея е реалната защита на жени, които са жертви на насилие. Такава е всяка трета жена в Европа по данни на Евростат", коментира Йотова.


Гласовете на ГЕРБ и ДПС са достатъчни за подкрепа на договора

Гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС са достатъчни, за да бъде ратифицирана конвецията в НС - за това е необходимо обикновено мнозинство. Договорът, одобрен от МС в сряда, предизвика разногласия в управляващата коалиция. Не е ясно обаче дали всичките 94 депутати от ГЕРБ ще подкрепят конвенцията. Те са с 1 по-малко, тъй като мястото на напусналия НС Ивайло Константинов все още не е заето. Решението на правителството пък не получи подкрепата на ключовите министри от ГЕРБ Кирил Ананиев, Владислав Горанов и Ивайло Московски. Депутатът Георги Марков също е категоричен, че няма да подкрепи документа.
От ДПС заявиха неофициално, че защитават либералните ценности и ще дадат възможност на всеки българин да оцени както прецени сам себе си. Още в сряда патриотите заявиха, че ще отхвърлят конвенцията, тъй като с нея се прави опит да се разрушат традиционните български християнски ценности. От "Воля" не са изразили своята позиция.
Според парламентарния правилник в 3-дневен срок от внасянето на даден законопроект председателят на НС Цвета Караянчева трябва да го разпредели в съответните комисии. По правило конвенциите се приемат или отхвърлят само на едно четене. Ако документът бъде приет, комисията изготвя доклад, който в срок от 2 месеца трябва да бъде гласуван в пленарна зала. Срокът започва да тече от 11 януари, когато е първият работен ден на депутатите след ваканцията.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ