29 Март 2024петък16:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Якутски студове в Европа

Кой и защо съчинява бъдеще на човечеството

/ брой: 5

visibility 47

РИА "Новости"
Филип Прокудин

Приблизително към 2020 година в Европа ще има сибирски студове, местното население ще се спасява от студа на юг. В началото на ХХI век тази прогнози предизвика много шум. Турция ще влезе в Евросъюза, а децата на световния елит ще учат в Китай - това беше още едно пророчество за бъдещето. Сега може да оценим кое от предреченото от експертите се е сбъднало, а кое - не. РИА "Новости" припомня какво прогнозираха футуролози и специалните служби преди петнадесетина години.

"Дайте пари"

В началото на ХХI век светът беше еднополярен, затова американските експерти смело гледаха в бъдещето. В началото на 2000-те години по поръчка на Пентагона двама футуролози - Питър Шварц и Дъг Рандал, подготвиха доклад за близкото бъдеще. Прогнозата беше направена приблизително за 15 години. Докладът бе озаглавен "Imagining the Unthinkable" - "Представяйки си немислимото". Още в първите редове авторите честно предупреждаваха, че "разтеглят границите на съвременните изследвания на промените в климата". По тази причина Шварц и Рандал не стесняваха полета на фантазията си.
Те прогнозираха, че през периода 2010-2020-а повдигналият се океан ще наводни част от европейското крайбрежие - например Хага в Холандия, във важни селскостопански райони ще има мегасуша, климатът в Европа ще стане като в Сибир, заради което от север спасяващите се от студа жители ще хукнат към Италия. И през 2018 година Китай ще нахлуе в Казахстан, за да обезопаси тръбопроводите.
Съчиненото по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ бъдеще така си и остана само фантазия. В Европа продължава да властва мекият климат и бежанците нахлуват тук от юг, масово напускане на местни жители от Скандинавия не се наблюдава.
Защо тогава на американските военни им беше необходима съчинената от двамата футуролози прогноза за настъпващ апокалипсис? Първо, всеки военачалник знае, че изненада може да разруши и най-блестящия план. Освен това, както отбелязва експертът от Асоциация за крайгранично сътрудничество, политологът и географът Марат Шибутов, географията и метеорологията и изобщо науките за климата винаги са имали важно военно значение. "Военните най-много са заинтересовани от изучаването на природата на Земята - та нали това са бъдещите сцени на военни действия, където неотчитането на природните фактори може да бъде фатално. Коремният тиф в Афганистан се оказа за съветските войници по-опасен от раните от оръжията на муджахидините - той доведе до големи небойни загуби", припомня експертът.
Има още един важен фактор, който влияе за климатичните прогнози - на учените са необходими финансови средства, за да работят. По думите на Шибутов, "за да се дадат повече пари за наука, на военните им е било необходимо наистина да наплашат ръководството на страната - климатът ще се промени, армията ще загуби бойната си готовност, а и като цяло за страната ще бъде зле".

Карта на бъдещето


Но освен откровено фантастични сценарии, създадени по принципа "а какво, ако?" експертите подготвят и по-скучни "предсказания". В тях бъдещето се представя в по-реалистичен маниер.
През 2004 година Националният съвет по разузнаването на САЩ публикува доклад с наименованието "Mapping the Global Future 2020" - "Карта на глобалното бъдеще 2020". В него присъстваше полет на фантазията, но беше ограничен от определени рамки. Експертите се опитаха да разберат какви тенденции ще преобладават след 15-16 години, и предложиха три сценария. Всъщност този срок почти приключи и може да видим как се сбъдват прогнозите им.
Първият сценарий на бъдещето се съдържа в посланието, което би могъл да направи през 2020 г. ръководителят на Световния икономически форум до бившия председател на Федералния резерв на САЩ. Авторът на писмото съобщава, че форумът се пренася от швейцарския Давос в Китай. "Европа би могла да почувства заплаха от страна на бързо растящата Азия, но - и това е забавно - надигащата се Азия изглежда като противовес на доминиращите САЩ. Азиатският ръст помогна на Европа да излезе от икономиската дупка", се казва в писмото. Като постскриптум ръководителят на Световния икономически форум споменава, че внукът му учи в Китай. Там усвоява китайския език и внучката на председателя на Федералния резерв.
Какво обаче се сбъдна от това писмо? Китай, според данните на Международния валутен фонд, е втората в света икономика по номиналния БВП и първата, ако се смята според паритета на покупателната способност. Но това е само, ако се отчитат само националните стопанства на отделните страни. А иначе второто място в този списък в съвременния свят уверено заема Европейският съюз, който според сценария е трябвало да получава помощ от КНР.
От друга страна обаче, китайските университети наистина преживяват бум на популярност. И КНР щедро инвестира в Европа. От 2014-а инвестициите на Китай в страните от Европейския съюз са се увеличили десетократно. Активността на Пекин се ограничава само от опасенията на Брюксел и лидери на европейски страни във връзка с "китайската заплаха". "Ако не успеем да разработим единна стратегия по отношение на Китай, то Китай ще постигне успех, разделяйки Европа", предупреждаваше през 2017-а външният министър на ФРГ Зигмар Габриел. Между другото, към момента в Германия обемите на сделките по купуване на местни фирми са нараснали почти 10 пъти - от 1,3 милиарда долара през 2015 година до 12,1 милиарда миналата година.

Писмата, които ще напишат

Вторият сценарий носи ясно заглавие - Pax Americana. Резюмето за това какво ще се случи в света се съдържа в измислен запис в дневника на бъдещия генерален секретар на ООН. "По отношение на Европа - много се наложи да се направи във връзка с присъединяването на Турция, нещо, което аз не очаквах. Заедно с перспективата за влизането на Турция в ЕС европейците осъзнаха, че те граничат непосредствено с Близкия изток, и това означава, че те трябва да бъдат готови да решават проблемите с тероризма, фундаментализма и рязкото увеличаване на младежта в общата структура на населението" - ще "напише" през 2020 година ръководителят на Организацията на обединените нации.
До "осъществяването" на този сценарий остава съвсем малко време, но още сега може да се оцени доколко вероятен е той. Колкото до перспективата за присъединяването на Анкара към ЕС, то през декември австрийският канцлер Себастиян Курц заяви, че Турция няма място в Европейския съюз. "През близките години не мога да си представя като член на Европейския съюз нито Турция, нито Украйна", изказа се по същото време германският външен министър Габриел. Но пък през 2010-а Близкият изток наистина стана "по-близък" на Европа - Брюксел се сблъска с миграционната криза, предизвикана от войната в региона.
В третия сценарий се предрича появяване на халифат. Експертите прогнозирали, че към 2020 година "Ал Кайда" ще бъде заменена от вдъхновени от същите идеи, но по-разпръснати и разпространени по целия свят групи. В резултат на провъзгласяването на халифата САЩ и Русия стават съюзници.
Днешните отношения между Москва и Вашингтон трудно могат да бъдат наречени съюзнически. Докато "Ислямска държава" наистина се нарече халифат и действа като мрежова структура в много държави по света.
Ако обобщим, то всичките три сценария са се реализира строго "наполовина". Днешният свят засега представлява смесица от трите варианта на бъдещето. Някакви общи, но пък раздробени, черти на бъдещето експертите, пишещи доклада за Националния съвет по разузнаването на САЩ, все пак са "видели". Може ли обаче да се смята за прогноза резултатът "нито това, нито онова, нещо трето".
"Това е особеност на прогнозирането на сценарии - там всички сценарии се приемат като равновероятни, въпреки че, разбира се, сюжетът "Всичко ще бъде почти същото като преди" е най-достоверният. Но се забелязват и се тиражират най-катастрофалните предположения - те са интересни за медиите", отбелязва Марк Шибутов.
На въпроса трябва ли да се доверяваме е на прогнозите, политологът откровено посочва, че "в света днес властва "експертократията". "Много е трудно да вникнеш в някакъв проблем, ако не си се занимавал с този въпрос дълго време, затова всички се надяват на експертите. Трябва обаче да се помни, че учените все пак са произлезли от жреците, а това означава, че прекрасно умеят да манипулират", припомня той.


Бежанци от лагера "Джунглата" в Кале, Франция


Логото на Световния икономически форум в Давос


Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ