Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Общество

Акцент

Бойко да си поиска от Ердоган болницата в Истанбул

От няколко години насам турският президент все повтаря, че всички имоти на религиозните общности ще бъдат върнати

Константин Иванов

10. Януари 2018 , брой: 6   205   0Стана ясно, че главният резултат от цялата дунанма около Желязната църква в Истанбул ще е ударното ремонтиране на джамии и разни обекти, свързани с турското "присъствие" в България. На това навремето му викахме "танто за кукуригу".
Да подскажем все пак на премиера-слънце, че в това балканско "pas de deux" - танц за двама" със сърдечния му приятел Ердоган, когото вече галено наричал "Тайпи", би могъл смирено да му напомни казуса с една болница.
Става дума за българската болница, открита през 1902 г. в Истанбул. Построена е от Българската екзархия с дарения, главно със средства на Евлоги Георгиев и носи неговото име В нея са работили 60 лекари и още толкова медицински сестри. Десетилетия наред бедните българи, живеещи в града, са били обслужвани безплатно. Българската държава е командировала наши лекари, които са оказвали квалифицирана помощ на нуждаещите се.
Като репресия срещу държавата ни в отговор на "възродителния процес", през 1988 г. тогавашният турски президент Тургут Йозал просто я отчуждава и я подарява на националистическото вестниче "Тюркие". Периодически от 2011 г. се появяват информации, че аха-аха ще ни върнат болницата, но засега си оставаме само със "заканите". Включително и на Ердоган от 2012 година, че ще бъдат върнати всички имоти на религиозните общности.
Ами като ще си разменя любезности и прочие мили жестове с наследника на Йозал, сърдечният му приятел Ердоган, Борисов да вземе да си поиска реквизираната българска болница. А не да се чака дявол знае колко години да се точи дело, водено от турски адвокати по някаква инициатива на местни ентусиасти. Сякаш Йозал е използвал законни средства да я реквизира, да бъде изхвърлен бюстът на Евлоги Георгиев, а намиращият се в двора на болницата параклис "Свети Панталеймон" да бъде превърнат в джамия.
            

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"