25 Април 2024четвъртък17:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Купената тишина

/ брой: 8

автор:Павлета Давидова

visibility 85

Страх тресе управляващите. Страх да не се изложат пред чужденците, да не ги изостави полицията, да не ги омаскарят учените. По обичайния си, вече толкова банален тертип, ГЕРБ запушиха устата на поредното съсловие, дръзнало да изрази публичното си недоволство. Вчера "добрият Бойко", премиерът-слънце, реши да замаже очите на полицаите и великодушно махна с ръкав. Вълшебната му пръчка, или по-скоро очакваната му поръчка, ще развърже по магически начин кесийката на държавната хазна и едни 100 милиона лева ще се посипят към отънелите джобове на униформените. Поне това обеща Борисов. Остава да видим Министерският съвет какво ще реши, че напоследък нещо често всеки тегли към своето чердже и малко се поскарват...
Някой разбра ли откъде се намериха тези пари за полицаите? Нали допреди няколко дни вътрешният министър Валентин Радев се правеше на състрадателен, но се кълнеше, че ръководството на МВР и кабинетът на Борисов били направили всичко по силите си предвид скромното финансово състояние на страната? А тези 100 млн. лв. откъде изскочиха така внезапно? Те се появиха от шапката на магьосника Борисов по същия начин, по който по-рано се материализираха едни 15 млн. лв. за БАН и десет милиона за Софийския университет. Общото между цялата тази неочаквана щедрост е генерираното преди това недоволство, прераснало в протести срещу ГЕРБ и премиерското войнство.
През последните дни министрите гербаджийски и коалиционните им дружки упорито обясняват как всеки протест е удар по българското председателство и руши имиджа на страната ни пред света. 3, 5, 9, 11 - безброй протести посрещнаха чужденците вчера. Повечето от тях назряват не от днес или от вчера. ГЕРБ обаче тупат топката и обясняват как нямало пари.
Когато опре ножът до кокала, ГЕРБ вадят пари по спешност. Обичат да се хвалят, че в бюджета има излишък. Лесно е да го има, особено ако умишлено си заложил ниски постъпления в държавната хазна. Когато пари има, въпросът е на кого да ги дадеш. Без да ти се меси парламентът... ГЕРБ обичат да играят на "тука има, тука няма". Винаги започват преговори с "пари няма", вадят левчета, само ако стане много страшно и напечено. Финанси има в два случая - за "наши" общини и кметове, които ухажват, и за замазване на обществено недоволство.
Сладка е купената тишина. Въпросът е доколко е трайна. Днес полицаите ще спрат с протестите. Ако Борисов не бе клекнал пред исканията им, униформените бяха способни не само да помрачат официалностите по европредседателството, а дори и да свалят правителството. Всички знаем какво може да доведе след себе си бунт на службите за сигурност.
Днес поне полицаите няма да крещят по улиците. Временно с трохички е заглушен и гласът на учените, пък и на други. Само че паричните кръпки не отстраняват язвите в системата. И утре глас може да надигне някой, за когото да не са останали пари, с които да се откупи тишината му...
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 378

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 310

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ