28 Март 2024четвъртък16:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ:

"Аз съм Българка" прославя красотата на жената в народна носия

Има млади хора, които ще останат тук и ще тласкат страната ни към нови върхове, за да се говори за нас само с хубаво, казва младият фотограф, който посрещна 2018 г. на връх "Шипка"

/ брой: 8

автор:Надежда Ушева

visibility 3289

РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ е на 24 години от Габрово. Дипломира се в Техническия университет като електроинженер, където сега завършва и магистърската си степен. Засега обаче той жъне успех след успех в друго поприще, а именно  фотографията, с която се занимава професионално. Учи се на занаята в Лондон и Германия. Отразявал е колоездачната обиколка на България и  международната колоездачна обиколка на Турция.  Там печели конкурс със своя снимка от финала. Фотографии на Радослав Първанов са публикувани в издания като "National Geographic" и "Economist".  Младият автор има и самостоятелни изложби на проекта си "Аз съм Българка" през 2017 г., между които в Народното събрание, открита на 5 юли, по случай 140 г. от Освобождението на Габрово и 140 г. от Шипченската епопея, КЦ "Двореца" в Балчик,  "Жив музей" в Копривщица, по случай Деня на независимостта; в момента работи на Първанов може да се видят в "Тера мол Габрово" и музея "Старото школо" в Трявна (до 2 февруари), по случай 190 г. от рождението на П. Славейков, както и в сайта на автора: www.parvanov.org и www.facebook.com/RadoslavParvanovPhotography.

"Доброто око се ражда, то е като добрият нападател - трябва да го носиш в себе си"

- Как започнахте да снимате? Някой запали ли ви? 
- Много от колегите ми са наследили снимането от семейството си, някой от родителите си, но при мен не е така. Баща ми на моите години също е имал интерес към фотографията, но съвсем любителски, никога не се е занимавал професионално. Аз се запалих покрай работата с мои приятели фотографи, на които съм помагал по различни проекти. През 2010 г. обикалях с един приятел фотограф - Никола Михов, който снимаше в Габрово наследството от социализма. Няколко дни бяхме заедно и снимах, като в една от тези снимки намерих нещо повече - показах му я и той я оцени подобаващо, каза ми и критиката, и достойнствата. Записах курс, купих си първата камера - така започна всичко, вече 8 година.
- Какви са изискванията човек да стане добър фотограф? Какви качества е необходимо да притежава?
- Според мен може да се изучи до някаква  степен, но доброто око се ражда, то е като добрият нападател или добрият спринтьор - трябва да го имаш вътре в себе си. Да има вродена връзка между очите, съзнанието, душата и сърцето, тоест, когато сърцето види нещо, окото също да го улови и то да бъде запечатано дали чрез думи, изобразително изкуство или чрез други визуални изкуства, разбира се, може и да се възпита, има безброй много възможности и курсове за това. Знам, че е трудно, защото имам приятели, които опитаха и не се получи.
- Добрата снимка се познава по това, че сама по себе си говори. Тя казва повече от хиляда думи. Работите по различни проекти като "Елате в Габрово" и "Аз съм Българка". Какво представляват те?
- "Елате в Габрово" беше проект заедно с други млади хора от града, с който направихме  медия за градска култура. Покрай работата с този сайт спонтанно се роди нуждата от документиране на случващото се и поех тази задача, постепенно възпитах у себе си фоторепортер и може би фоторепортажът ми е най на сърце. Беше успешен, съществува почти 4 години. "Аз съм Българка" е моя мечта да запечатам и да разкажа за историята, за любовта си към България, почитайки образа на жената - по-висшето същество от човечеството. Искам да покажа и възпитам у младите, които все още не са намерили своите ценности, лутайки се между нашите и тези навън, за съжаление, взимайки лошото, че у нас има традиции, които могат да ни донесат само плюсове. България като наша родина не е просто тема, а дух, на който можем да се уповем. Тези традиции и фолклор са ни крепили и съхранили като народ, за да ни има до ден-днешен, минавайки през 500-годишното турско робство. Идеята за самия проект се роди през 2014 г., отразявайки възстановката на връх Шипка - снимах момиче, облечено като башибозук, после - в Копривщица с народна носия, харесах я, издирих я и й предложих да направим фотосесия. Същинската работа бе през 2016 г. - първата част. Тя беше представена в 6 изложби в България, има интерес и в чужбина. Продължението ще включи 15 момичета с още 20 сюжета в останалата част от страната. Първата представителна изложба за годината се очертава в началото на февруари в Стара Загора, като предвиждам за целта специален експеримент, който може да се види на живо.
- Живеем във време, в което повечето млади хора, а и не само, напускат страната. Бихте ли опитали късмета си навън? Може ли един млад човек да се реализира в България с това, което обича да прави, а именно във вашия случай с фотография?
- В три от важните етапи в моя живот съм специализирал в чужбина, но през тези 8 години не съм си мислил да оставам там. Единствено към момента бих заминал само по работа и да разказвам за страната си. Млад човек наистина трудно би се реализирал в България, но има немалко младежи, които ще останат и ще наследят тази страна и ще я тласкат към върхове, за да се говори за България само с хубаво. Имаме наследство, с което да се гордеем, хилядолетна история и култура, с които много малко държави могат да се похвалят. Дори само за това си заслужава човек да остане тук и да работи и твори, да даде най-доброто от себе си и да направи така, че да се говори положително за България. Нашите родители да се гордеят, че са възпитали патриоти, които няма просто да избягат или да станат консуматори в това общество.
- Посрещнахте 2018 г. на връх Шипка - едно от най-българските места, какво е усещането?
- На 31 декември в 11 ч. с група приятели,  добре екипирани и трезви, поехме към връх Свети Никола, както още е известен паметника на свободата. Точно на границата на годината, на границата на севера и юга, между края на първия проект и началото на продължението, точно на границата на моето образование - огромна символична линия в моя живот, която, разбира се, не разделя нещата на преди и след, на това високо място - не само физически, но и в духа ни, си дадох сметка какво съм направил и какво ми предстои. Чувството е неописуемо - точно в навечерието на 140-годишнина от Освобождението да посрещнеш новата година на това свято място. Невероятно изживяване! Искаме да стане традиция и да привлечем още хора, които на Нова година да бъдат на най-българския връх, от който се вижда половин България. Видяхме зарята на Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново и Велико Търново... 
- Какви са очакванията ви за Новата година? 
- Преди дни снимах първата българка за годината - едно момиче от Стара Загора, която от 10-годишна живее в САЩ. Желанието й бе да си направи патриотична фотосесия, за да може да занесе частица от българския дух и да покаже част от нашата култура. Американците имат огромен интерес към нея. В с. Боженци направихме невероятни снимки, които се надявам скоро да покажа, както и габровските забележителности като жест към моя роден град. Освен това искам да снимам и деца, но с необикновени занимания и български семейства във възрожденски носии, за да мога да съставя пълен образа на българина. В днешно време фолклорната традиция е на мода. Липсва на хората. Наблюдавам завръщане към корените, към българското. Радвам се, че това е така, за съжаление, с тази тема се спекулира и изопачава, но дано хората могат да отсеят качественото и по подходящ начин да възпитат децата си. Идеята на "Аз съм Българка" е да даде пример и да напомни за традициите, които да се предават като урок на всички.












                    

      
                                     














  









         
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ