24 Април 2024сряда02:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Валентин Старчев подреди изложба в "Райко Алексиев"

Авторът представя творби, създадени през последните няколко месеца

/ брой: 8

автор:Надежда Ушева

visibility 1259

Новата изложба на известния скулптор Валентин Старчев идва след забележителния успех на неговото представяне в същата зала през 2011 и 2015 г. и драматичната 2017 г., когато името му беше сред най-често споменаваните около паметника "1300 години България". Авторът представя произведения, създадени през последните няколко месеца. В тишината на ателието са сътворени "Мадона", "Пророк", "Орфей", "Светлина" и "Нощ".
Изложбата може да се види до 30 януари в столичната галерия "Райко Алексиев", ул. "Раковски" 125, научи ДУМА от Съюза на българските художници. 
Проф. Валентин Старчев е роден през 1935 г. в Стара Загора. Завършил е Художествената академия, специалност скулптура, при проф. Марко Марков. Работи в областта на монументалната скулптура, кавалетната скулптура, монументално-декоративната скулптура към архитектура, малка пластика, медалиерно изкуство - ордени и монети.
Негови скулптурни творби се намират в колекциите на Мидделхайм музеум, Антверпен в Белгия, Музей Петер Лудвиг град Аахен в Германия, Колекция Арт Център Юго Вутен в Белгия, фондация "Арт диалог" във Франция, Националната галерия в София, частни колекции в България, Италия, САЩ, Холандия, Белгия, Япония и др.


Негови творби са подарени на папа Йоан Павел ІІ, Хуан Карлос, Херберт фон Караян и др. Носител е на редица държавни награди. Автор е на монументите - "1300 години България", "На загиналите поети в България", "Паметник на съпротивата" в Бургас, "Братска могила на падналите за свобода" в Плевен и Стара Загора, "Паметник на 14-те изгорели войници" - околовръстен път, Паметник на Пенчо Славейков (бюст) в Брунате, Италия, Паметник на Капитан Петко войвода (бюст) на Алеята на Гарибалдийците в Рим, Паметник на Капитан Петко Войвода в Киев, Паметник на Йордан Йовков (бюст) в столицата, Паметник на Антим І (бюст) в Одрин и София, Паметник на Хр. Ботев (бюст) в Цариброд, Сърбия, Монументална пластика "Гълъби" (Експо 70) в Осака, Япония.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ