29 Март 2024петък07:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Панорама

Публицистика

Всичко ми говори

/ брой: 8

visibility 428

Катя ЯНЕВА

Имахме си един поет, особняк такъв, в далечните, от миналия век, години, та той беше писал, че всичко му говори. Да можех да намеря книжката му, да видя какво толкова му е говорело всичко и кое е това всичко, тъй като по онова време, крайно различно от нашето, и поетите си имаха надлежните указания какво точно да слушат. Ще я потърся и, дай Боже, да ни помогне, Радой Ралин ли беше, защото сега не всичко ни говори, ами направо вика, ще ни спука тъпанчетата, освен на тези, които въобще са си затиснали ушите или са подбрали, предвидливо, един приятен за ушите и полезен за животеца ти глас, който те води и ти подсигурява кариерно  израстване.
Всичко ни говори! Ужас! Прекосяваш България. Същата, дето ни е милата родина, дето била земен рай. Снежни бели полета, снежни бели планини. Влакчето трака-трака рециклирано, мръсно, уютно, а-а ще се унесеш в дрямка... и като ти се заозъбват скелети на бивши гари, гарички, гарови постройки, като те завтрещяват развалините на заводи, заводчета, стопански екстекезесарски градежи... И всичко това крещи, крещи без всякаква милост към тебе: Какви некадърници сте вие, какви тъпаци сте вие, какви недостойници за цялата тази хубост, дето ви е милата родина... И като крещи това всичко, хич и не уточнява кои са точно тъпаците, некадърниците, недостойниците, и ти, няма как, се виждаш в тази отвратителна компания, безлика до доказване на противното, и ти, вече със затворени очи, мрачен до неприличие, и като те люлее вагончето, чуваш само неговото: "И аз съм рециклирано, и аз съм скапано, и аз едва душа нося..."
А тръгнеш ли лете - о-о, разкош от багри, както би казал поетът. Не този, за когото стана дума - той и да беше жив, и той щеше да се отдаде на красотите - бурени, трънаци всякакви, запуснати ниви, харизани за съсипия плодни полета... и всичко това вика, вика, ама вика най-безжалостно, че не заслужаваме ни плодните полета, ни тучните ливади, ни бистрите рекички, та и старите язовири и язовирчета - нищо, нищо  не заслужаваме...
Всичко ни говори! Ама стига бе! Докъде човек може да слуша, докъде носи и откъде нататък психясва...
А я да се видим в градска среда. Ах тези наши китни градчета, ах тези наши родни селца, пълни със спомени и осиротял електорат. Те пък как викат! Дошъл си за отдих, за чиста наслада, но не - школото с избити прозорци, болницата рухнала, дворове окрадени; баби, дядовци стресирани искат охрана. И тук всичко ти говори, едно приглушено така, едно нажалено така, направо сърцераздирателно, напук на спасителния селски туризъм и всякакви свръхспасителни фантасмагории, щото българинът е свикнал да слугува на земята си, не на глезени зяпачи... А му предстои да се прекърши по целесъобразност...


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ