24 Април 2024сряда11:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петър Курумбашев: Регионите и градовете трябва да имат водеща роля в насърчаването на иновации в чиста енергия

Евродепутатът призова да се улеснят тежките административни процедури за патентоване на продуктите, които затрудняват малките и средни предприятия

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 161

Koмисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) прие вчера с голямо мнозинство доклад относно насърчаването на иновациите в областта на чистата енергия, по който докладчик в сянка е Петър Курумбашев, евродепутат от Групата на социалистите и демократите. “За” доклада гласуваха 56 от общо 61 депутати в ресорната комисия на парламента. “Иновациите в областта на чистата енергия ще донесат редица ползи за потребителите и бизнеса – по-достъпни цени на енергията, по-добра информираност на потребителите за консумацията на електроенергия, персонализирани решения за тяхното потребление, спрямо конкретните им нужди”, заяви Курумбашев. По думите му малките и средни предприятия и стартъпите трябва да имат водеща роля в разгръщането на пълния потенциал за иновации, който всяка държава има. “Местните и регионални органи на ЕС, от своя страна, трябва да могат да развиват, и финансират проекти в областта на чистата енергия в зависимост от съответните им нужди.” Евродепутатът поясни, че в провел преговори с цел подпомагане на малките и средни предприятия и стартъпи, особено в случаите, когато те навлизат на пазара. В много от случаите, поради тежките административни процедури за патентоване на продуктите, както и изисквания сериозен финансов ресурс, малките и средни предприятия и стартъпи срещат сериозни пречки. Курумбашев настоя да се обърне внимание на проблема с "енергийната бедност", тъй като той засяга 50 милиона граждани на ЕС. “В България 20% от най-бедните домакинства изразходват повече от 14% от своя бюджет за сметки за електроенергия”, допълни той. Курумбашев настоява и за преразглеждане на географското разпределение, когато става въпрос за финансиране на продукти свързани с иновации. Според данни на Европейското патентно ведомство 80% от патентованите продукти в сферата на иновациите са регистрирани едва в 5 западноевропейски държави. “Географските различия между държавите членки са повече от очевидни, така че е от решаващо значение Европейският съюз да предостави съгласувана и опростена финансова рамка, чрез която да се повиши капацитетът на държавите членки. “Европейската комисия трябва да оцени огромните ползи от електрическата мобилност и използването на водород в транспорта и да насърчи финансирането на иновациите за развитие на инфраструктурата, решенията за присъединяване и съхранение на енергия”.

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ