Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

Библиотеката в Добрич има нов скенер за дигитализация на документи

Дана Русева

15. Януари 2018 , брой: 9   94   0Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич вече разполага с нов скенер за цифрова обработка на книжовния си фонд, което й дава допълнителна функционалност, казват специалистите.
Новозакупеният скенер е на т.нар. панорамен принцип, подходящ за всякакви книги, папки и листови и подвързани документи с формат до А3, изключително бърз, при сканиране разпознава български език и може да произведе файл с възможност за търсене, както и сам да започне сканирането след обръщане на страница, или да се сканира с педал или специализиран бутон. Той може  да бъде ползван в 3 режима на работа: безжичен - сканиране и възможност да се изпрати сканираното копие в "облак", а свързан към компютърна конфигурация - дава сканиране и обработка на изображението, както и за видеопрезентации.
Новата придобивка е част от дългосрочната програма на библиотеката за дигитализиране на краеведския фонд, както и редките и ценни документи, които съхранява най-голямата обществена библиотека в област Добрич.
На потребителите скоро ще бъде предоставена възможност за онлайн обслужване посредством модул "Моята библиотека" (My Library) - персонално пространство за регистрираните читатели, което включва достъп до личен читателски картон с информация за заета литература и текущо състояние на заявки, възможност за онлайн презаписване, запазване на литература и проследяване състоянието на заявката, заявяване на услуги - принтиране, копиране, сканиране и др.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"