Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

В Добрич протестираха срещу поскъпването на водата

Подготвя се национална акция на недоволство срещу увеличаването на цената

Дана Русева

15. Януари 2018 , брой: 9   104   0Над 200 добричлии се събраха вчера пред областната управа, за да протестират срещу увеличението на цената на водата в Добрич. На фона на възрожденски песни те издигнаха лозунги "И една стотинка е много","Не на общите водомери", "С цената на водата ни вадите душите", "Стига аварии, искаме вода". Увеличението е с 4 стотинки на куб.м и е по предложение на Вик в Добрич. То трябва да бъде обсъдено на заседание на КЕВР днес. В момента цената на водата е 2,96 лв. за куб. м и е една от най-високите в страната.
Увеличението е социално непоносимо, тъй като заплатите в региона са от най-ниските в страна, категорични са протестиращите. Вчерашният протест беше аргументиран с постоянното спиране на водата в Добрич и региона, с лошото й качество, пониженото налягане, загубите от 85 процента и неплащането от много абонати - най-вече в ромски квартали. Да подкрепят протеста дойдоха и кметът на Добрич Йордан Йорданов, и зам.-кметът Боян Коларов.
Участващите в протеста попитаха къде е областният управител на Добрич, за да изрази позиция по проблема. Областната управа обаче остана затворeна. Простиращите направиха шествие през центъра на града с възгласи и лозунги "Водата спира - ние не", "Оставка" и др. Има нагласа да се подготви национален протест срещу увеличението на цената на водата, заяви Мая Сапожникова, организатор на проявата.
Започна подписка в подкрепа на отвореното писмо, което бе прочетено пред събралите се граждани и адресирано до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, омбудсмана, КЕВР, областния управител на Добрич и до общината. В него се заявява твърда позиция против предложеното увеличение на цената на водата. Иска се и оставката на сегашния директор Тодор Гикински, който е бил освободен от Вик в Сандански, и назначен в Добрич от регионалното министерство, както и на Съвета на директорите на дружеството.

С позиция срещу увеличението на цената на водата в София излезе за пореден път Дискусионният клуб за социална местна политика. В нея се настояват Административният съд в София незабавно да насрочи заседание по делата за оспореното от ВАП приемане на бизнес плана и увеличение на цената на водата от 1 април 2017 г. Друго искане е Инспекторатът на ВСС незабавно да провери и отстрани причините, довели до ненасрочване на делото осем месеца.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"