29 Март 2024петък10:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Тръмп говори за мир, но се готви за война

На 19 януари Пентагонът ще публикува новата военна стратегия на САЩ

/ брой: 10

автор:Галина Младенова

visibility 1721

"Светът иска мир, а не смърт!", написа наскоро президентът на САЩ Доналд Тръмп на страницата си в туитър. Не може да се каже, че Тръмп е открил топлата вода - светът винаги е искал мир, друг въпрос е, че много често действията на политиците не отговарят на тези въжделения. Всъщност и сега въпреки писанията на Тръмп в туитър, действията му показват точно обратното. Преди да влезе в Белия дом, той убеждаваше всички, че ще направи всичко възможно да стопли отношенията между Москва и Вашингтон. Измина година откакто Тръмп е президент, затопляне обаче не само, че няма, но напротив - все по-често се говори за връщането на времената на Студената война. Въпросът е може ли тя да се превърне в гореща?
Отговор може би ще получим, когато видим новата военна стратегия на САЩ, която се очаква да бъде публикувана тази седмица. Разбира се, широката публика ще бъде осведомена само за по-общите, несекретните положения в документа. Истинските цели ще останат тайна, с тях ще са запознати само в Белия дом и Пентагона.
В предишния документ, приет от администрацията на Барак Обама, Америка беше определила пет основни заплахи за Съединените щати. Сред тях се изброяваха терористични организации, Русия, Иран, КНДР и Китай.
Заплахите в новата военна доктрина едва ли ще претърпят съществени промени. Във всеки случай в публикуваната в средата на декември стратегия за национална сигурност на САЩ Русия, Китай, Иран и Северна Корея отново бяха определени като враговете на Америка. А тъй като тези "врагове" са сериозни, САЩ определиха и рекорден военен бюджет за фискалната 2018 година от 700 милиарда долара. За какво ще похарчат американците тази баснословна сума? Според обещанията на Пентагона с бюджета ще бъде купена нова техника, ще се помогне на Украйна и, най-важното - ще се противодейства на Русия.
Всъщност базовият бюджет е 626,4 млрд., още 65,8 милиарда ще отидат за военни операции на САЩ в чужбина, други 5,9 милиарда пък са за допълнителни мерки по развитието на противоракетната отбрана.
Почти 4,6 млрд. долара ще бъдат изразходвани за реализирането на "Инициативата по сдържането в Европа", чиято цел е да засили военния потенциал на САЩ на Стария континент. От тази сума 100 милиона се очаква да бъдат дадени за повишаване на отбранителната способност на държавите в Прибалтика.
За модернизиране на своите бази на ВВС в Европа САЩ възнамеряват да похарчат над 200 милиона долара. Нови обекти с различно предназначение ще бъдат построени в базите на по-голямата част от територията на Източна Европа, а също така в Норвегия и Исландия. Там американците планират да реанимират затворената преди повече от 10 години база "Кефлавик", за да търсят в Северния Атлантик руски подводници. В исландските медии се обсъжда, че в Кефлавик може да бъде възобновено и разполагането на постоянни части на американските въоръжени сили.
Всичко това показва, че вероятно новата военна стратегия ще бъде насочена към противопоставяне преди всичко с Русия. Вече излезе информация, че освен всичко останало в нея ще има предложение за внедряване на ракетни системи с двойно предназначение, способни да носят ядрени бойни заряди. Това обаче би било грубо нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег. Навремето този договор бе истински пробив, тъй като позволи да се ликвидира опасно ядрено оръжие. Днес обаче в отношенията между Русия и САЩ вече няма доверие, което изпраща важното споразумение на боклука. А това означава само едно - започва нова надпревара във въоръжаването.
Москва вече нееднократно изрази тревога заради разполагането на системите за противоракетна отбрана (ПРО) в Румъния и Полша.  Американците обаче се надяват, че тези мерки ще им позволят да неутрализират опасните руски оперативно-тактически ракети "Искандер", разположени в Калининградска област.
Очаква се, че след новата военна стратегия Пентагонът ще публикува и отделни рамкови документи по противоракетната отбрана и ядреното оръжие.
Нарастващата активност на САЩ в Европа няма да донесе нищо, освен напрежение. Според Москва решението на САЩ да модернизира европейските бази е "отработване на сценарии за бъдещи военни действия".
Вероятно Тръмп действа според латинската поговорка "ако искаш мир, готви се за война". Американският президент вече се похвали, че с рекордния си бюджет армията ще стане толкова силна, че никой няма да посмее да я нападне. САЩ изостават по численост от армиите на Китай и Индия, но по мащаби на присъствие в света са безспорен лидер. Американският контингент присъства в 70% от страните на планетата. По-голямата част от чуждестранния контингент на САЩ е базиран в Япония, на второ място е Германия, на трето - Южна Корея.
А за да замаже очите на излъганите надежди на американците, Тръмп стартира инициативата "Купете американското". Не, не става въпрос за американски автомобили или кока-кола, а за американско оръжие. Очаква се още през февруари Тръмп да обяви началото на "цялостно правителствено" усилие за облекчаване на правилата за износ на произведено в САЩ военно оборудване - от бойни самолети и безпилотни летателни апарати до военни кораби и артилерия.
Излъгани надежди и опасни планове...
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ