25 Април 2024четвъртък10:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ами бюджетът, бе?

/ брой: 10

автор:Аида Паникян

visibility 47

Днес премиерът и финансовият министър вероятно се събудиха доволни. И очакващи аплодисменти от персонала на общинските болници и на хората - онези 2 млн. души, които разчитат на услугите на тези лечебни заведения, за да бъдат здрави. А не би трябвало. Защото проблемите на общинските болници не са от вчера. Те са най-вече от 2010 г., когато кабинетът "Борисов 1", воглаве с финансовия гений Симеон Дянков измислиха какво ли не - нива на компетентност, лимити, делегирани бюджети и пр., и пр. ограничения, с които да бъдат "елегантно" удавени в капка вода малките болници. "Мерките" дадоха резултат - 18-19 малки болници бяха затворени още по време на онова правителство. Десетки други всекидневно години наред са подложени на бавно и методично умъртвяване. С изплащането на 28-те милиона проблемите на общинските болници не приключват, господа управници! Защото остава изплащането на изработеното от т.нар. надлимитна дейност. Остава виждането на правителството за ролята и функцията на общинските болници в цялостната система на здравеопазването (а предпоставки за такова виждане очевидно няма поне от настоящите управници!). Остава да се покаже на обществото, че държавата е загрижена истински за здравето на нацията. И още много "остава" като например къде раждат жените от Тетевенско, къде вадят сливиците си великотърновци, кой ще окаже първа специализирана медицинска помощ на катастрофирали около с. Микре... 
И един немаловажен въпрос: как изведнъж бяха намерени 28,5 млн. лв., след като при приемането на бюджета управляващите деряха гърла, че пари няма? Това няма ли да наруши бюджетния ви баланс, господа управници? Или просто искате да заглушите гласа на общинските болници, за да ви е спокойно по време на европредседателството? Чудно откъде ще бъдат взети и онези 25-30 или 50 млн. лв. за иновативни лекарства? Ами не е ли нарушение на Закона за бюджета раздаването на 100 млн. лв. за полицаите след протеста им? А онези 15 млн. лв. за БАН, 10 млн. лв. за университета откъде се взеха? Нали нямаше пари в бюджета? А това раздаване на над 150 млн. лв. само за 10-15 дни от началото на годината не е ли закононарушение? Нали освен Закона за държавния бюджет, има и Закон за бюджета на НЗОК? А нямаше ли и Закон за публичните финанси, който трябва да урежда бюджетната рамка, общото устройство и структурата на публичните финанси? Не е ли нарушен и той? Колкото и да твърди Кирил Ананиeв, че Борисов не харчел бил самоволно пари и всичко било се решавало от парламента, очевидно е, че не е така. Защото утре пак премиерът ще очаква аплодисменти, след като каже: "ДадоХ ви пари за болниците, за полицаите, за науката!" Само че тези пари не са негови! Те са на данъкоплатците и за тях не може, когато на управляващите им е изгодно днес да се казва, че ги няма, а утре - че са "намерени"!

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ