Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Пентагонът изпитвал дискомфорт от Русия

През тази година се очаква ВВС да получат първите изтребители Су-57

Георги Георгиев

18. Януари 2018 , брой: 12   354   0Никой от нас не се чувства комфортно в положението, в което сега се намираме. С тези думи председателят на Комитета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ Джоузеф Дънфорд коментира във вторник в Брюксел мащабната модернизация на руските въоръжени, която се провежда през последните пет-шест години. "Няма нито една съставляваща на руските въоръжени сили, която в една или друга степен да не е модернизирана през последното десетилетие", казва още Дънфорд, цитиран от руски медии, които се позовават пък на официалния сайт на Пентагона.
Генералът казва още, че безпокойството на американските военни се усилвало, като наблюдавали инвестициите, които Москва прави в модернизацията на ядрените сили, флота, космическата отбрана, новите възможности за водене на електронна война. Трябва да се напомни, че възможностите на САЩ и Русия за модернизация на армиите им са несъпоставими. Официалният бюджет за отбрана на Русия за 2018 г. е над 47,7 млрд. долара, а на САЩ - 692 млрд. долара.
Някои от оръжейните системи, които са най-коментирани, са новият изтребител Су-57 и хиперзвуковата противокорабна ракета "Циркон". И двете са в много напреднал стадий на разработка. Очаква се през т.г. във ВВС ще постъпи първата партида от 12 изтребителя Су-57. Те ще са опитна партида за войскови изпитания и ще бъдат оборудвани с т.нар. двигател от "първи етап" АЛ41Ф1. В момента други 10 опитни образеца от Су-57 отработват програмата за заводски изпитания. Най-новият руски изтребител вече получи и двигателя от "втори етап", наречен условно "изделие 30". Летателните изпитания на двигателя ще продължат поне три години, съобщи руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Очаква се новият двигател да позволи на Су-57 да лети на свръхзвукова скорост в крейсерски режим.
Друга модерна разработка, "широко обсъждана в западния печат", е хиперзвуковата ракета "Циркон". Преди дни германското списание "Щерн" публикува статия, в която разясни на западната аудитория каква опасност за американските самолетоносачи представлява "Циркон". С тази ракета се предвижда да бъдат въоръжени модернизираните атомни крайцери тип "Киров" и многоцелеви атомни подводници. Пред РИА "Новости" бившият командващ на Балтийския флот адмирал Владимир Валуев заяви, че преоборудването на тези кораби с новите ракети може да стане за половин година. Много експерти обаче са скептични за този срок. По думите на адмирала съвременните средства за ПВО могат да обстрелват летящи обекти със скорост не по-голяма от 2,5 пъти скоростта на звука. "Циркон" развива скорост шест пъти по-голяма от тази на звука. Това осигурява възможност на новата руска ракета, която сега минава изпитания, безпрепятствено да стигне до целта", пояснява адмиралът.

Първите 11 изтребителя Су-57 се очакват тази година във ВВС
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"