Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Февруари 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Мутращината на САЩ

С новата си ядрена доктрина Америка демонстрира своеволие и чувство за безнаказаност

Юри Михалков

18. Януари 2018 , брой: 12   301   0
Снимка


Новата ядрена доктрина на САЩ предвижда Пентагонът да натисне ядреното копче в отговор на мощна кибератака, за да защити жизненоважни интереси на САЩ, съюзниците и партньорите им. Това можело да стане при значими неядрени стратегически нападения, включително при атаки срещу цивилното население, съюзниците и партньорите или срещу гражданска инфраструктура в тези държави.
Десетилетия наред американските президенти са заплашвали с "първа употреба" на ядрено оръжие, но в изключително ограничени случаи - главно при ядрен удар срещу САЩ. Новият документ обаче е първият, който включва и кибератаки срещу "обширна инфраструктура", каквато е например електрическата мрежа или комуникациите.  В такива случаи САЩ смятат, че ядреният удар ще бъде оправдан.
И така - ядрени снаряди срещу компютри. Смърт, изпепеляване и унищожение срещу действие, което няма такива последици.
Естествено, че всяка държава има правото да взема мерки за своята защита, стига те да са "в час" с логиката и международното право, на което толкова много се позовават отвъд Атлантика. Какво значи "обширна инфраструктура"? Ще предприеме ли Пентагонът ядрен удар, ако някой хакне примерно разписанието на влакове в един или няколко щата и дори спре за момент железопътния транспорт там? Голяма поразия, но с ядрени бомби ли ще се отвръща? По същата логика дори и да спре електроснабдяването в цели части от страната, унищожението на планетата ли искат в Белия дом като ответен удар? Токът ще се възстанови, макар и след тежки щети, но дали ще се възстанови животът на планетата? Нали знаем какво ще се случи, ако Вашингтон нарочи Москва или Пекин, че стоят зад такава кибератака? Киберпрестъпниците знаят как да заличат източника на хакерската атака. Ядрената война като нищо може да пламне от кривогледство за причините.
А ако киберманиак от Филипините или ЮАР реши да се позабавлява с банките и вземе, че освети техните потайности - било в САЩ, в съюзничката Великобритания или в партньорската Саудитска Арабия? Ще полетят ли ракети срещу Филипините или ЮАР? Те все пак не са ядрени държави.
Кои са жизненоважните интереси на САЩ, заради чието хакване трябва да се изпепелят държави? Хакването на сървърите на Демократическата партия към такива интереси ли ще се отнесе? Обикновено подобни операции се извършват от организации като "Анонимните". Накъде тогава ще полетят американските ракети?
Америка демонстрира не просто своеволие и чувство за безнаказаност. Тя прилича на мутрак, който пребива шофьор до смърт, задето е закачил, одраскал или строшил фара на скъпата му лимузина.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"