Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Икономика

Биткойнът поевтиня с над 14% за 24 часа

Ася Гардели

18. Януари 2018 , брой: 12   314   0За 24 часа с над 15% поевтиня криптовалутата Биткойн до вчера следобед. Това сочат данните на сайта coinmarketcap.com, който показва движението на цената на основните криптовалути. Вчера по обяд един биткойн се продаваше за 10 124 щатски долара, или 8280 евро, но цената му през деня продължи да спада. В последните седмици цената на криптовалутата претърпя сериозни колебания и от силното й покачване в средата на декември, в последните няколко дни  се срина. На 16 декември един биткойн се е продавал за 17 586 щатски долара, два дни по-късно цената му достига до 18 737 долара, а в началото на януари цената започва да пада драстично. За 30 дни цената на биткойна се понижи с над 46%, като само за последните 7 дни намалението е в размер на повече от 26 на сто.
Според експерти причината за нестабилната цена е, че криптовалутата не се е наложила като масово разплащателно средство, както и заради нарастващите опасения за регулаторни мерки, след като финансовото министерство на Южна Корея обяви, че не е изключено да забрани търговията с криптовалути.
Според експерти у нас търговията с биткойн е в затруднено положение, тъй като повечето банки в България са се договорили да закрият банковите сметки на фирмите, търгуващи с криптовалути. Физическите лица могат да търгуват чрез банковите си сметки, но за фирмите тази възможност е ограничена, обясни пред ДУМА експерт в търговията с виртуалната валута. Според него се очаква повишаване на цената на биткойна, като най-вероятно това ще стане през събота и неделя.
В момента има дефицит от предлагане на биткойни, тъй като търговците, закупили валутата на висока цена, изчакват ново покачване за подновяването на търговията. Търсенето е голямо предвид моментното понижаване на цената.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"