19 Април 2024петък23:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ си осигурява гласове в НС за Истанбулската конвенция

Православната църква и Главното мюфтийство се обявиха против Истанбулската конвенция, Марешки се отметна, патриотите шикалкавят

/ брой: 12

автор:Велиана Христова

visibility 107

Трети ден продължава масиран външен натиск върху България за подписването на т.нар. Истанбулска конвенция на Съвета на Европа срещу насилието над жени и домашното насилие. В България се разпространява невярна информация за съдържанието й, заяви завчера главният секретар по изпълнението на конвенцията Бриджит О'Лохлин. Документът не въвежда трети пол и не легализира еднополовите бракове и съжителства, отсече тя.  
Истанбулската конвенция е много важна за жените в Европа и въобще. Тя въвежда стандарти за борба с насилието срещу жени. Абсолютно погрешно е да се интерпретира, че конвенцията има нещо общо с "трети пол" и че обвързва държавите с въвеждане на еднополови бракове. Конвенцията е само за дискриминацията срещу жени, добави О'Лохлин. Имало спекулации около думата "джендър" и Съветът на Европа ще прати у нас нов превод на Конвенцията. Дамата не обели и дума за Обяснителния доклад, неразделна част към Конвенцията, който не е преведен на български, но може да се види на основните езици в сайта на организацията. Докладът обяснява съдържанието на всеки текст от документа и в него изрично се посочва, че защитата според конвенцията се простира и върху гейове, лисбийки, травестити, хора с нестандартна сексуална ориентация, бисексуални, транссексуални и че темите, свързани с тях - при това "от специален интерес", трябва да се изучават в образователните програми от най-ранна възраст. Според доклада, действия срещу този вид хора се приравняват с насилието срещу жени. Няма никакъв проблем с превода, а конвенцията, обсъждана на различни езици в различни страни, среща навсякъде съпротива, коментираха вчера леви депутати у нас. А пред Епицентър арх. Христо Генчев напомни, че "джендъристите" в САЩ търпят тежко поражение и затова сега е натискът джендър идеологията да се прехвърли в Европа. Важното е да ни накарат да я ратифицираме, пък после принудително ще променяме законите под чужд натиск, предупреди той и сравни ситуацията с натиска да приемем фашисткия Закон за защита на нацията през 1941 г.  
По време на представянето на приоритетите на България за председателството вчера пред Европарламента в Страсбург Елена Валенсиано от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, зам.-председател на ПЕС, призова Борисов България да ратифицирана Истанбулската конвенция. Борисов отговори, че именно БСП (член на ПЕС - б.а) взе решение да не я подкрепи в парламента. Ще положа всички усилия конвенцията да мине в парламента, отсече Борисов.
"В конвенцията има заложени текстове, които ще доведат до разрушаването на един традиционен християнски морал, който в България го има. Ние сме категорично против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Бог е създал само два пола", заяви вчера Ловчанският митрополит Гавриил. В близките дни се очаква официално становище на БПЦ по документа, който управляващите искат да наложат на българския народ.
"Няма друг пол освен двата пола. Оттам нататък всеки има право да решава сам", заяви главата на мюсюлманското вероизповедание у нас Мустафа Хаджи в интервю пред БНР. "Обществото трябва да има някакъв ориентир, по който да върви. Ако загубим ориентира, ще загубим и нашето битие. Ориентирът не сме си го измислили ние и не сме поставили началото му", подчерта главният мюфтия.
До момента от парламентарните ни партии само ДПС не е обявило позиция по темата. ГЕРБ послушно са за ратифицирането й, макар някои техни депутати да са против, БСП с решение на Националния си съвет се обяви против. Борис Янчев от патриотите - досега яростни противници, изведнъж заяви, че ако новият превод ги удовлетворява, ще са за. Волен Сидеров обаче съобщи, че "Атака" ще е твърдо против. Никой журналист не попита чел ли ПФ доклада към конвенцията. А Марешки, който досега също беше противник на документа, изведнъж се извъртя на 180 градуса - вчера се разбра, че "Воля" ще гласува ратифицирането. Дебатите по конвенцията в НС ще са на 23 януари (вторник).

Още по темата

                  
                   
                   

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ