29 Март 2024петък02:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

Виктория Димитрова:

Животът е най-голямото вдъхновение

Конкурсите за млади творци са страхотни възможности, които не трябва да се пропускат, убедена е даровитата художничка

/ брой: 13

автор:Альона Нейкова

visibility 1936

Виктория Димитрова е родена в София. Завършва Националната художествена гимназия по изящни изкуства "Илия Петров" със специалност илюстрация. Приета е в Националната художествена академия, където учи сценография. Освен рисуването, много обича пътуванията, които й дават енергия и вълнение. Природата я успокоява и вдъхновява с красотата си. Завладяна е от морето и водата, не крие страстта си към гмуркането. Свободното си време посвещава на четенето и гледането на провокиращи мисленето филми. Интересува се от здравословно хранене и се старае да живее природосъобразно. Харесва й да спортува - любими са й плуването и тичането. Друго нейно хоби е събирането на камъни и откриването на интересна музика.

"Споделянето дарява облекчение и свобода"


- Кога разбрахте, че искате да станете художник, Виктория? Как се случи? Кои бяха първите ви стъпки в изобразителното изкуство? Помните ли дебютната си изложба?
- Случи се някъде в тийнейджърските ми години, когато учех в гимназията за изящни изкуства в София. Тогава разбрах, че това е моят талант и нещото, в което се справям най-добре. Стана постепенно, с течение на времето. А в началото бяха уроците по рисуване в училище... Първата ми изложба беше обща с една от най-добрите ми приятелки. Представихме пейзажи от практики и самостоятелни портрети в галерия "Дебют", намираща се в Художествената гимназия "Илия Петров". Нарекохме експозицията "Минути на дебнеща лудост в зелено и шарено".
- Как реагираха родителите и преподавателите ви на вашето увлечение по изкуството?
- Всички винаги са ме подкрепяли в моите начинания. Никога не съм имала проблеми точно по тази тема.
- Кое изкуство е най-близко до същността ви на художник - живопис, графика, скулптура?...
- Може би живописта. Като тя може да съдържа в себе си и другите две изкуства. Една живописна картина би могла да бъде изпълнена и по-графично, и в по-скулптурен рязък изказ.
- Как вие самата определяте стила си?
- Бих го нарекла интуитивен. Следвам изцяло ръката и емоцията си. Не се опитвам да рисувам в определен стил. Понякога, разбира се, присъстват по-абстрактни, кубистични или реалистични елементи, в зависимост от моментното състояние.
- Когато творите, представяте ли си хората, които ще гледат произведенията ви?
- Честно казано - не. Когато рисувам, се потапям изцяло в процеса на работа.
- Как се роди идеята за изложбата ви "Лица и думи"? Какво си спомняте от откриването й?
- Имах огромно желание да представя работата си от последната година, в която, освен че рисувах, започнах и да пиша стихове. Това беше много емоционална, трудна година, в която изразих своите търсения и чувства в картини и думи. Исках да споделя работата си с хората, а не да стои затворена из папките. Споделянето сякаш дарява облекчение и свобода.
- Различава ли се това, което пише критиката за вашите произведения, от реакцията на публиката? Кое за вас е по-важно?
- Да ви кажа, все още не съм се сблъскала с подобно мнение. Но дори и да има някога такова, бих оценила и двете - и на публиката, и на критика. Това са различни гледни точки.
- Какво според вас е значението на цветовете, които художниците използват в творбите си?
- Мисля, че цветовете носят хармонията на едно произведение. А също така предизвикват емоция и спомени у зрителя.
- Кое е по-значимо за вас - изкуството ви да бъде разбрано от по-голяма част от публиката или да провокирате с творбите си?
- За мен би било по-важно да предизвикам определени чувства у хората.
- Имате ли мнение за различните конкурси, фестивали и други арт прояви? Важни ли са те?
- Смятам, че за млади творци това са страхотни възможности, които не трябва да се пропускат. Участвала съм в конкурс за илюстрация, в който получих първа награда и беше абсолютно неочакавано. Много се развълнувах, защото не очаквах да чуя своето име.
- Какво ви вдъхновява? Чакате ли да се появи музата или просто творите?
- Най-голямото ми вдъхновение е животът, преживяванията, любовта и красотата на човешкото лице. Думите, небето, морето и природата също са прекрасни места за намирането на муза. Когато тя се появи, всичко става с лекота, като магия.
- Казват, че за да успее човек, са нужни 99% труд и 1% талант. Съгласна ли сте с подобно твърдение?
- Да, определено. За да разцъфти, всеки талант има нужда от развитие.
- Кога е по-трудно - докато се учиш да рисуваш, или като се замислиш за реализацията?
- Това са два различни пътя. Всеки е труден сам по себе си.
- Какво е млад художник като вас да живее и да твори в днешна България?
- Има доста неща, които трябва да се променят в страната ни. Но смятам, че изкуството и културата са на много високо ново и ще продължават да се развиват, както и да се отварят все повече възможности за младите таланти. И все пак: да продаваш картини е трудно, може би защото светът е твърде забързан.
- Съществува ли полова дискриминация в изкуството: може ли да се каже, че мъжете-творци пробиват по-лесно?
- Не мисля, че в днешно време има такъв проблем.
- Искала ли сте някога да творите в чужбина? Мислите ли, че там реализацията на младите художници е по-уредена, по-бърза?
- Да, бих искала. Не мога да кажа дали реализацията би била по-лесна. Може би да, но това е твърде индивидуално.
- От кого или от какво се учите? Има ли творец, на когото подражавате или който ви вдъхновява?
- Най-големият учител са другите хора, животът и преживяванията. Не подражавам на конкретен творец. Но много любими са ми Николай Рьорих, Гоген, Русо, Салвадор Дали, Ван Гог, Ян ван Ейк, Караваджо, Пикасо, както и фаворитът ми сред режисьорите Теренс Малик.
- Къде може да се видят творбите ви?
- В момента моите картини са у дома. Но могат да се разгледат онлайн в уебсайта ми, фейсбук и инстаграм.
- Кое е най-новото предизвикателство, изкушило ви като художник?
- Работя върху личен проект, свързан отново с мои стихове и рисунки. Искрено се надявам да успея да го реализирам и книгата да намери своите читатели.
- Кога млад художник в България може да каже: "Пробих!"?
- Аз все още не мога да го кажа (усмихва се).
- Пожелавам ви го от сърце!







Снимки ЛИЧЕН АРХИВ

Уебсайт: http://vdimitrova4.wix.com/viktoriadimitrovaart
Facebook: @VDArtist
Instagram: @viktoria_art_dimitrova

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ