29 Март 2024петък10:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Киев ескалира конфликта в Донбас

Украйна показа, че не желае мирно разрешаване на кризата

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 21

Украинският парламент прие президентския закон за реинтеграция на Донбас, за него гласуваха 280 депутати при необходимия минимум от 226.
Документът дава право на президента Петро Порошенко да използва в мирно време въоръжените сили в региона за защита на суверенитета. Това ще позволи да се се узакони използването на армията в Донбас без обявяване на война. В закона неконтролираните от Киев територии на Донбас са окачествени като "окупирани", а Русия е наречена страна агресор. От първоначалния вариант депутатите изключиха положението за приоритета на Минските споразумения по регулирането на конфликта.
Законът бе гласуван на второ четене, продължило три дни. Парламентът трябваше да гласува по 673 поправки. Сред тях бе предложението да се скъсат дипломатическите отношения с Русия, но депутатите го отхвърлиха. Те не одобриха и инициативата за признаването като терористични организации на провъзгласените Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР). 
"Украйна показва, че не желае мирно разрешение на конфликта, тоест тя възнамерява да воюва и за целта създава политическа платформа", заяви лидерът на ДНР АлександЪр Захарченко.
Приемането на закона за реинтеграцията на Донбас още повече отблъсква Донбас от Украйна, заяви на свой ред представителят на ДНР в Контактната група Денис Пушилин. Вярвате ли, че Донбас отново ще стане пълноценна част от Украйна, попита той.
Парламентът слага кръст на мирното регулиране на положението в Донбас, смята Виктор Медведчук, представителят на украинското правителство в хуманитарната подгрупа за Донбас. Именно той изигра ключова роля при размяната неотдавна на военнопленници. Изхвърлянето от закона на Минските споразумения показа на цял свят, че Киев няма намерение да изпълнява задълженията по тези споразумения, подчерта той. По думите му "парламентът отдавна се е превърнал в заложник на оставащите безнаказани радикали и политиканстващи демагози от "партията на войната". Налице е фантасмагоричен, бълнуващ и абсолютно нереализуем набор от мечти за насилствено връщане на територии. Именно на територии, а не на хора", изтъкна политикът.
Приемането на закона е стъпка към ескалация на конфликта на Киев с ДНР и ЛНР, коментира известният украински политолог Михаил Погребински. Той уточни, че в закона не е призната субективността на двете републики, "което прави безсмислено продължаването на преговорите в минския формат". "Мисля, че минският формат ще трябва да се закрие и трябва да започне търсенето на нов формат. Как ще свърши това, не знам но мисля, че без преки преговори с непризнатите републики няма да има никакъв прогрес по пътя на мирното регулиране на конфликта, който ще бъде замразен за известно време", поясни политологът.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ