18 Април 2024четвъртък06:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Историята на една полицейска акция

Това, което от трети ден търсят в МУ-София прокуратурата, ДАНС и ГДБОП, гърми из медиите поне от три години

/ брой: 14

автор:Велиана Христова

visibility 2193

Медицинският университет в София пак гърми. Всъщност, не той, а действия на неговото ръководство. Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП в събота влязоха във вуза, запечатаха кабинети, разпитваха шефове и администрация, проверяват цялата документация за приетите студенти. Причината са сигнали и подозрение, че в МУ-София действа организирана престъпна група за незаконен прием на студенти, главно чуждестранни, с фалшиви документи. Били приемани с цел да започнат друга работа и да си осигурят статут на пребиваващи в България, без да посещават университета.
Какво ще излезе наяве този път, не е ясно, но

екшъните в университета не са отвчера


и щяха да са като сапунен сериал, ако не ставаше дума за най-качественото българско висше училище в областта не на друго, а на медицината. Още през 2014 г. БТА съобщи, че управата на швейцарския град Киасо алармира за изнесено обучение в града на МУ-София с тогавашен ректор проф. Ваньо Митев, което минава през италианския вуз ЧЕПУ и заобикаля строгите закони на Швейцария в медицинското образование (по-късно МУ-София прехвърли изнесеното обучение в Италия). Проверка на МОН от 2016 г. установи големи нарушения при приема на чуждестранни студенти в МУ-София, където кандидати са приемани без изпити по химия и биология и при съмнения в документите, чрез които са прехвърляни във вуза отдругаде. МОН констатира, че има нарушения при договорите за образователен франчайз с вузове в Кипър, Швейцария, Германия.
Ваньо Митев е бил предупреден за незаконността на действията му още през 2013 г., съобщи сегашният министър Красимир Вълчев, който тогава бе главен секретар на МОН. Събирани са по-ниски такси за първите две години и МУ е ощетен с 1,2 млн. лв. Студенти се набирали чрез посредници, на които са платени стотици хиляди левове. Работните заплати се формират без правила и по съмнителен начин. Проф. Митев пък се хвалеше, че докарал на вуза 100 млн. лв. Пак тогава се установи, че всичките 8 договора на университета за ново строителство (прогнозна цена общо 50 млн. лв.) са сключени с една и съща фирма - "Техно енерджи" от групата на "Вайс профил", близка до ДПС. Тогавашният министър Меглена Кунева обяви, че праща доклада от одита на прокуратурата, на ДАНС и на агенцията за финансова инспекция. Прокуратурата образува досъдебно производство. Проф. Митев и сега е следствен, обвинен е от прокуратурата за сключването на

неизгодни сделки със значителна вреда за вуза

Според обвинението той е разрешил 146 души да бъдат записани за студенти на МУ-София, без да са държали писмени конкурсни изпити по биология и химия, от което са настъпили значителни вреди за МУ-София в размер на 1 105 083,20 лв.
Разследване на ДУМА в Италия през лятото на 2016 г. установи, че ЧЕПУ всъщност е частна италианска образователна фирма, а италианското Министерство на образованието е обявило, че тя незаконно набира студенти за МУ-София уж за 2 години курс, които после се прехвърлят в българския университет за целия курс на обучение. За услугата ЧЕПУ прибирала хиляди евро. Самата ЧЕПУ обаче в Италия е заподозряна за връзки с мафията и укриване на данъци, след което е фалирана, като е образувала дружество "Студиум", което е поело връзките с проф. Митев. Самият Митев дори доведе представителка на фалиралата ЧЕПУ на пресконференция у нас да обяснява колко прекрасно работят с МУ-София. Българските служби не обърнаха никакво внимание на публикуваните факти.
В това време се разигра нов екшън в МУ. След края на втория мандат на Ваньо Митев, през пролетта на 2016 г. за ректор е била избрана проф. Вихра Миланова, с пълно мнозинство в Общото събрание. След одита на МОН обаче тя поема ангажимент да прекрати беззаконията в университета. Това решава съдбата й. Групата около Митев и главния му секретар проф. Алексей Алексеев (когото Миланова е освободила от работа, понеже е бил на 73 г.) решава, че тя трябва да бъде елиминирана. Накратко ще повторя нещата, които ДУМА, както и много други медии, огласиха през октомври 2016 г. В отсъствието на Миланова Митев провежда незаконно заседание на Академичния съвет, Общото събрание е свикано в разрез с правилника на вуза с точка в дневния ред за избор на нов ректор!

Университетските болници се обявиха срещу опита за преврат


а срещу незаконното свикване на събранието бяха заведени жалби в съда. Меглена Кунева поиска вузът да отложи Общото събрание, студентите подкрепиха проф. Миланова. Шефът на ОС проф. Генчо Начев обаче обяви, че то е законно, а Митев многократно обвини Миланова, че е спряла важни обществени поръчки. НАП-София започна проверки на финансовите документи на ректората. Няма данни какъв е резултатът.
Нататък започна истински трилър. Общото събрание се състоя на 11 октомври 2016 г. Свидетели на всичко са поне 20 журналисти. Събранието бе обявено за закрито, без това да е гласувано в залата, както изискват правилата. Журналистите бяха запрени навън - на студа и дъжда, пропускаха се само хора с поименни пропуски. Вратите бяха блокирани от охранители (частно наети, както се разбра) с баджове "Сектор сигурност - Факултет по дентална медицина". Отделно в залата бяха вкарани и 6-7 полицаи. С всичко се разпореждаше Алексей Алексеев - дясна ръка на проф. Митев. И той, и охранители си позволиха да крещят на журналисти "гад мръсна" и други любезности. Има и снимки, на които се вижда как из фоайето активно се разпорежда Алексеев. Още в началото отвътре бе изхвърлен проф. Костадин Ангелов, директор на Александровската болница, който се бе обявил против преврата. Той разказа, че са го изхвърлили с охрана, под крясъците на Алексеев.
В един момент Ваньо Митев започна да праща есемеси на някои журналисти, че Миланова е отзована с 263 гласа. Присъствали след това твърдяха, че не повече от 220 души са пуснали в урните изборни бюлетини, а има и запис, на който в залата се виждат нечленове на ОС. Оказа се, че за ректор е избран проф. Виктор Златков - брат на бившата съпруга на Бойко Борисов. На другата сутрин зам.-ректорът в оставка проф. Радомир Угринов с най-груби думи, заснет на видео от служители, връчва на Миланова заповед да опразни кабинета. 
Никой журналист не бе повикан след това като свидетел пред съда при заведените дела срещу избора, който никак не се вписва нито във висшето образование, нито в медицината, нито в каквото и да било. Лекари нарекоха случилото се

"мутренска история" 

Но "историята" продължи. Веднага след ОС урните, бюлетините и протоколите са били отнесени от проф. Алексеев в неизвестна посока - както призна по-късно новият ректор Златков, те са били при него лично! Заради съмненията за нагласен избор от МОН веднага изпратиха комисия за проверка, но бюлетините и протоколите не са й били дадени. Автономията стана параван за произвол. МОН сезира прокуратурата за отказ от съдействие на държавен орган. Направи ли нещо прокуратурата, не се разбра. Такова нещо се случва за пръв път в историята на министерството, заяви Меглена Кунева и блокира сметките на вуза. Обяви, че започва разговор със Съвета на ректорите за промени в Закона за висшето образование. (Една скоба - ДУМА в началото на 2016 г. установи, че Съветът на ректорите е регистриран като частно сдружение и се управлява от няколко души, които решават вместо общността на ректорите. На това никой не реагира, дори МОН).
Накрая проф. Златков направи показно за пред журналистите "отваряне" на протоколите от ОС, които преди това бяха престояли 6 дни при него... После Кунева отблокира сметките на вуза, а Административният съд в София отхвърли жалбите на Миланова и на проф. Костадин Ангелов. В определението си съдът... повтори дословно от свое име изказване в ОС на привърженик на преврата, според когото Миланова можело да нанесе щети на вуза, ако новият ректор не влезе незабавно в правата си! И добави, че в жалбата си Миланова написала, че извършеното в ОС уврежда обществения интерес, а трябвало да пише, че уврежда и личния й интерес. На такова съдебно определение човек може да рече само едно: Хлъц!
И всичко затихна. До онзи ден, когато в МУ-София влязоха прокуратура, ДАНС, ГДБОП.
Всеки да си прави изводите сам. И все пак, питам: при толкова установени факти, при толкова екшъни, при толкова проверки, от толкова години, от толкова институции - МОН, прокуратури, НАП, нито обществото научи досега какво реално е вършено в Медицинския университет в София, нито крадено ли е там и крито ли е нещо, нито пък някой е взел мерки да се прекратят срамотиите (ясно установени от МОН), нито има наказани. Освен един, разбира се... Миланова. 
И сега на основата на досегашния опит не очаквам кой знае какво от гръмко обявената акция в събота. Дали просто не се изобразява борба с прословутата корупция? В председателство сме все пак, пък властта все я атакуват за корупция...

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ