27 Април 2024събота01:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бизнесът дава сигнал в КЗК за картел при тока

Протестът срещу високите цени на електроенергията ще е през февруари

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 47

Четирите работодателски организации -  Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за картел с цената на електроенергията. Това съобщиха работодателите на пресконференция вчера.
Има няколко търговци на ток, които заедно с двете държавни дружества, производители на електроенергия - ТЕЦ "Марица изток2" и АЕЦ "Козлодуй", манипулират пазара на ток, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП. Двете централи продават на енергийната борса минимални количества електроенергия, а останалите се продават на шепа търговци, коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Така умишлено се помпа дефицитът на ток, а предприятията са принудени да купуват електроенергия на завишени цени, поясни той. На собствените платформи на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица" цената е 62-67 лв. за мегаватчас, а на борсата цената е 78 лв. за мегаварчас. В същото време търговците я купуват на ниската цена от производителя, а я продават по 80-120 лева за мегаватчас на предприятията, обясни схемата Домусчиев.
Затова работодателите ще изпратят сигнал до КЗК, която да установи комисията има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на електроенергия.
Ако цените на свободния пазар се приемат за референтни, цената на електроенергията за бита ще поскъпне с между 15% и 30% от 1 юли, заявиха работодателите. "Пазарът на електроенергия е манипулиран, има недобри търговски практики, не се изпълнява европейският регламент, цените манипулативно са повишени. Няма основание за такъв скок на цените. Той ще се отрази на произвежданите стоки и услуги и продукти и ще се прехвърли на регулирания пазар като повишени цени за домакинствата от 1 юли, ако ситуацията не бъде променена", посочи Велев.
Ще има протестни действия срещу повишението на цените, стана известно още вчера след пресконференцията.  Стачката не е срещу правителството, така изразяваме исканията си за реформи, уточни Кирил Домусчиев - председател на КРИБ. Насрочената за 31 януари стачка се отлага заради искане на синдикатите. Отлагането се правело и за да не се свързва с предстоящия вот на доверие срещу правителството на ГЕРБ. Протести ще има, но те ще са в началото на февруари. В българската енергетика се наблюдава икономическа шизофрения, заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.
По думите на Домусчиев въпреки многократните обещания на правителствата на Борисов за прекратяването на държавната помощ за "американските централи", до днес развитие по този въпрос няма. "България е единствената страна в Европа с такива договори, това ощетява всички нас." Той обясни, че и двете централи безпрецедентно присъстват в статистиката за топ 3 на най-печеливши предприятия у нас за 2016 година, като без съмнение съща ще бъде статистиката и за 2017 година. "Никъде няма да намерите бизнес с такава печалба. Ние продължаваме да сме роби на тези централи", заяви Домусчиев.
По-късно вчера на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че не може да се търси корелация между цените на електроенергията на свободния пазар и регулирания пазар. Петкова бе категорична, че няма опасност токът за бита да поскъпне с 15-30%, както заявиха работодателски организации. Цената е такава, каквато я е определил КЕВР, подчерта енергийният министър.
"Още миналата година алармирах - ако бизнесът има съмнение за картел, да се обърне към КЗК. Ако има картел, трябва да се приложи цялата строгост на закона. Това, което бизнесът твърди, че се предлага от търговците, звучи невероятно на фона на борсовите цени, които се предлагат от държавата, подчерта Петкова. По думите й претенциите на българския бизнес, че не се предлага достатъчно количество електроенергия на борсата от страна на НЕК, са неоснователни.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ