04 Май 2024събота08:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СЕМ разследва има ли цензура в БНТ

Поискаха оставката на Емил Кошлуков заради спора с "Денят започва с култура"

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 642

Сигнал за натиск и цензура е подал екипът на "Денят започва с култура" по БНТ срещу програмния директор на телевизията Емил Кошлуков, съобщи за дир.бг председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова. "За нас основен принцип е да се спазват правата на словото и ненамесата в редакционната политика на която и да е медия. Поради стечение на обстоятелствата утре (днес - бел. ред.) имаме среща с ръководството на БНТ по друг повод - тригодишната програма на генералния директор Константин Каменаров. Но обект на коментар ще бъде и казусът с предаването, очакваме да ни запознаят изчерпателно какви мерки ще предприемат, защото това е до голяма степен вътрешен проблем на телевизията", добави Владимирова. Сигналът ще бъде разгледан в СЕМ и ако експертите установят, че има нарушения на Закона за радиото и телевизията, то тогава ще се каже може ли и как БНТ да бъде санкционирана. Припомняме, че в чл.5 от ЗРТ е записано, че не се допуска цензурирането под каквато и да е форма, а публичната критика от страна на работещите в медията не е нелоялност към работодателя.
По-рано вчера екипът на "Денят започва с култура" излезе с декларация, в която директно обвини Кошлуков в натиск. От предаването заявиха, че разчитат ръководството на БНТ и СЕМ да разрешат спора с програмния директор.
"По-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни", пишат колегите в отговор на появилата се ден по-рано позиция на Кошлуков.
От "Денят започва с култура" признават за "принципни различия" с новия програмен директор. "Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората", контрират те призива на Кошлуков за по-висок рейтинг.
Екипът твърди, че кани гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти. Според тях изискването за повишаване на рейтинга показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа, гласи позицията им. Отбелязва се, че генералният директор на БНТ Константин Каменаров им е обещал пълна свобода на теми и събеседници.
Kонфликтът между екипа на "Денят започва с култура" и Кошлуков бе определен от Каменаров като "плод на комуникационен проблем". Според него нито едната, нито другата страна е нарушила журналистическата етика или ЗРТ. "Не бих нарекъл предаването скучно, давам си сметка, че то не може да счупи рейтинги. Нашите формати са по-специфични", уточнява шефът на БНТ пред "Дневник".
Вчера пред БНТ се проведе и протест с искане на оставката на Кошлуков.

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1073

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1222

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1199

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1167

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1372

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1202

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1311

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ