23 Април 2024вторник18:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Халтурка

/ брой: 15

автор:Павлета Давидова

visibility 1154

Още при първите искри около екипа на културния блок на БНТ и Емил Кошлуков в социалните мрежи се завъртя лафът, че предаването ще бъде прекръстено на "Денят започва с халтура". За непросветените според тълковния речник халтура значи "работа, извършена недобросъвестно, небрежно, за пари, както и резултатът от нея". Препратката идва заради мечтата на новия програмен директор обществената телевизия да наблегне на лайфстайл звучене и да тръгне скорострелно да чупи рейтинги.
Прави са колегите, като казват, че призивът за добри пийпълметрични данни стои несъстоятелно в случая. "Денят започва с култура" не бива да се превръща в поредното токшоу или клюкарско предаване! Родните телевизии са пълни със симпатични кукли и господа с цветни ризки, които бистрят клипове и пътешествия на чалгаджийки, силикона на моделки или разделите на псевдозвездички. Да, жълторията вдига рейтинга. Това ли е целта на новото ръководство на БНТ - да замени "непродаваемата елитарна култура" с евтина и достъпна халтура? Трябва ли обществената медия да стане морална чалготека, само защото някой иска да чува името си абсолютно навсякъде?
В "Денят започва с култура" наистина са необходими промени. Случва се зрителят гневно да прещрака канала заради високомерието на водещ. Факт е, че темите често се отразяват едностранчиво. Ако сте пропуснали, снощи "История.бг" разнищваше лагера в Белене, обстойна част от сутрешните културни минути бе на същата тема. Дали екипът не пробутва тезата на управляващите за ученето на комунизма? Сами ли го правят или под височайша диктовка, би попитал любител на конспирацията.
Напрежението едва ли е само заради конкретния казус, а и заради предисторията - имаше конкурс за генерален директор на БНТ, който протече с обрати, а детайлите потънаха в мъгла и забрава... Новият шеф пък се втурна да назначава любопитни кадри. Какъв рейтинг, ако програмният директор ти обяснява кого и как може да каниш? А и на фона на масовото опростачване и безпаричие, едва ли зрителите се избиват за представяне на нова книга с поезия.
В цялата драма истината е по средата. Има как предаването да бъде по-гледаемо, но това няма да стане с налагане на шефска цензура. За да излязат на протест иначе тихите служители на БНТ, положението яко е накипяло.
Останаха ли минути за истинска култура в другите големи телевизии? БНТ все още се опитва да генерира не само "държачки на микрофони", срещат се и мислещи глави. Въпросът е дали ръководството на медията ще се концентрира в обществените й функции или ще предпочете удобството на беззъбието. БНТ може и трябва да дава поле за изява на онези хора, които "лайфтайл" медиите не могат или не искат "да продадат". Без цензура и без халтура!

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 317

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 294

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 285

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 314

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ