Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Спорт

Пращаме 19 олимпийци в Пьонгчан

Владимир Николов

24. Януари 2018 , брой: 16   142   0България ще участва с 19 спортисти в Зимните олимпийски игри в Пьонгчан. Групата беше утвърдена от Общото събрание на Българския олимпийски комитет (БОК). Все още съществуват шансове за една квота в паралелните дисциплини в сноуборда, за която до последно ще се бори Теодора Пенчева в стартовете за Световната купа в Банско в петък и неделя.
Българи ще има в шест спорта - алпийски ски, биатлон, ски бягане, спускане с шейни, ски скокове и сноуборд. На предишните Игри в Сочи 2014 делегацията ни включваше 18 спортисти.
Най-голямата група е в биатлона, където за пръв път от игрите в Албервил 1992 г. ще се представим с пълен отбор - по петима мъже и жени. Големите надежди са насочени към сноубордистите Александра Жекова и Радослав Янков, които ще се борят за медали съответно в бордъркроса и паралелния гигантски слалом. Двамата ще доказват възможностите си на състезанията за Световната купа в Банско, а чепеларецът Янков ще бъде знаменосец на церемонията по откриването.
Надежди да бъдат между отличниците са свързани и с биатлонистите Владимир Илиев, европейски шампион в спринта, който спечели 2 медала от последното европейско първенство и се представя най-добре от нашите в последните стартове за Световната купа.
Деветима от 19-те ни участници в Пьонгчан ще дебютират на Зимна олимпиада. Сани Жекова и скиорката-алпийка Мария Киркова пък ще се състезават за 4-ти пореден път на Зимни игри.
Водач на българската делегация ще бъде президентът на БОК Стефка Костадинова, а олимпийско аташе ще бъде единствената ни олимпийска шампионка от Зимни игри (от Нагано 1998) и президент на БФ Биатлон Екатерина Дафовска.
Олимпийците:
сноуборд: Александра Жекова и Радослав Янков (Теодора Пенчева?); ски-алпийски дисциплини: Албърт Попов и Мария Киркова; ски-скок: Владимир Зографски; ски-бягане: Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова-Бургова; шейни: Павел Ангелов; биатлон: Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечеров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"