25 Април 2024четвъртък01:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Иван Таков:

Мерките за борба с мръсния въздух са много закъснели

Всички бюджети на Столичната община през последните 6-7 години са идентични, без ясни политики, без ясно изразени приоритети, казва общинският съветник от БСП в София

/ брой: 16

автор:Деси Велева

visibility 43

Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в София. Висшето си образование е завършил през 2002 г. в "McGill University", Монреал, Канада - специалност финанси. Има следдипломна квалификация в БНБ в отдел "Инвестиции", сертификат за професионална квалификация от "Училище за политика", Националната програма "Управленски умения" на НБУ. Сега е общински съветник от БСП в София. Заместник-председател е на постоянната комисия по финанси и бюджет и член на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори.

"В ХХІ век все още една трета от София е без канализация"

- Г-н Таков, предстои Столичният общински съвет да приеме конкретни мерки за спраяване със замърсяването на въздуха в София. Навреме ли идват те?
- Всички мерки са много закъснели. Дори и тези, предвидени в програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух, която бе приета през миналата година. Както знаем, тя обхваща периода от 2015 до 2020 г., а ние я приехме в средата на 2017 г.
Сега ще бъдат гласувани нови мерки, като ограничаване на трафика в центъра, затваряне на карета с улици, затваряне на синя зона, въвеждане на зелен билет. Това е път в правилната посока, но много закъснял. Управляващите Столичната община и кметът Йорданка Фандъкова бяха принудени да признаят, че има проблем с мръсния въздух, който отричаха упорито допреди 7 месеца. След няколко дни ужасен въздух в началото на януари, панически се търсят начини за успокояване на гражданството. 
В доклада, който ще се гласува в четвъртък, мерките могат да се разделят условно на две части. Първата включва действия срещу замърсяването на въздуха, които са по-скоро  палиативни и ще се изпълняват в едно бъдещо, необозримо време. Всъщност за изпълнението им няма предвидени никакви средства в бюджета за 2018 г. Няма заложени пари, за да се изпълнят предвидени нови буферни паркинги, тангентата на Околовръстния път, ново депо за строителни отпадъци в западната част на София.
Втората част на доклада предвижда мерки, които ще се задействат, след като вече има превишение на фините прахови частици във въздуха. Те ще се прилагат при различно ниво на замърсяване - от призив към гражданите да слязат от колите, да спрат да се отопляват на твърдо битово гориво, до оросяване на пътищата. Искам да припомня, че от БСП цяло лято призовавахме управляващите да започне миене на улиците по-често и качествено, защото за всички е видно, че София е изключително прашен и мръсен град. Докато не се чисти качествено, независимо какви мерки ще се предприемат и колко са ни екологични автомобилите и автобусите, прахът пак ще бъде във въздуха, а ние ще продължаваме да го дишаме. Без забрани няма да има качествена промяна, но те трябва да се правят с мисъл и да се види какъв ефект ще имат.
- Когато говорим за данни за наднормени фини прахови частици във въздуха, неизбежно се споменава, че в София са разположени само 5 стационарни станции за отчитането на замърсяването. Достатъчни ли са те?
- Няма как да са достатъчни. Особено, ако едната, за разкош, е поставена на Копитото. Така че те не могат да покажат реалната картина в града. За миналата година тези станции, които са на регионалната екоинспекция и се ползват от Столичната община, са регистрирали само 5 сериозни замърсявания. Само те всъщност отговарят на условията за задействане на предлаганите от общината мерки.
От друга страна, се задейства дългоочакваната система за ранно предупреждение, която обаче се оказа, че не сработи добре. В дните на най-сериозно замърсяване в началото на месеца тя не отчете реалните данни. Оправданието беше изумително - грешката била в рамките на нормата и, че в 20% от случаите системата щяла да греши.
Всички тези мерки, които ще се вземат по пет пъти на година, по никакъв начин няма да подобрят обстановката. А специалистите обясниха, че смогът е токсичен и няколко хиляди души в България умират всяка година заради мръсния въздух. Затова тук не трябва да се пестят усилия. От БСП подкрепяме доклада, но са необходими много по-сериозни стъпки.
- Столичната община изтъква като основна причина за мръсния въздух отоплението с някои видове горива. В същото време столичани от райони като "Красна поляна" се оплакват, че близките ромски махали се топлят с гуми и други вредни материали. Какви са вариантите за справяне с този проблем?
- Общинските съветници от БСП повече от година призоваваме Столичната община да направи програма за въвеждане на алтернативни горива, но едва сега тя беше въведена и то пилотно за район "Нови Искър". Там 30 домакинства ще се възползват от безплатни пелетни инсталации, които са по-екологични. Това обаче трябва да се случи в цяла София.
Действително основното гориво, което използват в някои квартали на София, са гумите и стара дограма с химични съставки, които са отровни. В тези случаи много важен момент е контролът. Сега виждаме, че съвсем свободно се продава за огрев дограма, която, като се изгори, става токсична. Това е възможно заради отсъствието на контрол и пълното безхаберие на отговорните фактори. Така гоним последствията, а не се опитваме да приложим превенция. Общината трябва да знае къде се продават вредните материали и на място да пресече лошата практика. Всичко останало е приказки, които ще останат като добри пожелания на хартия.
- Споменахте, че в бюджета за тази година не са предвидени никакви средства за прилагане на мерките за повишаване качеството на въздуха. Този важен финансов документ трябва да се приеме в четвъртък от СОС. По какво той се отличава от миналогодишния?
- Абсолютно по нищо не се различава от миналогодишния. Нито има разлика от този за 2016 г. Общо взето, това е един бюджет на статуквото. Всички бюджети през последните 6-7 години са идентични, без ясни политики, без ясно изразени приоритети в тях, с една раздута инвестиционна програма, която никога не се изпълнява.
Изпълнението за 2017 г. на инвестиционната програма от 480 млн. лева е едва 56%. Това означава, че са изпуснати много възможности. Излиза, че 210 млн. лв. са останали в Столичната община, вместо да бъдат използвани в жизненоважни сфери, например: образование, здравеопазване, жилищна политика. Вътре в тази инвестиционна програма редовно стоят различни големи инфраструктурни обекти, които от година на година се търкалят и никога не намират реализация. Затова и в началото на 2017 г. кметът и управляващите в Столичната община най-тържествено заявиха, че бюджетът вече ще се изготвя по друг начин. Затова от всички политически групи в Общинския съвет беше съставена работна група, която да изготви нови правила за гледане на най-важния финансов документ. Така общинските съветници най-накрая трябваше да имат активна роля за определяне на политиката и приоритетите на Столичната община и да могат да дават конкретни предложения. През юни работната група излезе с такива правила, за които ни казаха, че са одобрени и от кмета.
Обаче нито едно от правилата, които изработихме, не се приложи. Нито през юли обсъдихме в комисиите политиките и приоритетите, нито през септември се гледа инвестиционната програма. Така че обещанието на общината, че всички съветници ще имат роля при съставянето на бюджета, се оказа най-обикновена лъжа.
От ГЕРБ се хвалят, че той е най-големият за Столичната община досега - почти 1 млрд. 550 млн. лева. Но какво от това? Не могат да ги изразходват, и то за направления, които сами са решили за важни. Например за сигурността изпълнението е едва 59% миналата година. В областта на социалното осигуряване и здравеопазването също има сериозно неизпълнение. А кметът на София заявява, че това са приоритети.
- Кои други сфери са недофинансирани?
- В много области парите не достигат. За нас голям проблем е състоянието на вътрешнокварталните улици в крайните квартали. Инфраструктурата е на безобразно ниво, а всички ресурси се хвърлят в центъра. В кв. "Витоша" например хората трябваше да направят масови протести, за да може някой да ги чуе. Това е голяма и презастроена територия, в която хората нямат улици, тротоари, осветление, училища и детски градини. В 21 век все още една трета от София е без канализация.
Наскоро излезе доклад за състоянието на ВиК, който показва доста тревожни неща. През следващите години, за да се изгради цялостната канализация и да са се подменят остарелите тръби, ще са необходими над 2 млрд. лева. Разполагаемият ресурс с европрограмите, финансирането от СО и от "Софийска вода" ще бъде в рамките на 800 млн. лева. Излиза, че ще има 60% недостиг. Има още много какво да се иска в бюджета на София. Така че общинските съветници от БСП няма да го подкрепим.






 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ