18 Април 2024четвъртък10:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Хората: Това е война срещу семейството

Католическата и евангелската църква също се обявиха срещу Истанбулската конвенция

/ брой: 16

автор:Велиана Христова

visibility 1083

Конвенцията е първият документ, с който се създава цялостна рамка за борба с насилието срещу жени, обяви убедено министър Цецка Цачева при откриването на гражданската дискусия за Истанбулската конвенция вчера в аулата на СУ. Тя повтори, че няма "трети пол" в конвенцията, а става дума за социална роля на половете, за равенството им и за стереотипите, свързани с тях. България, председателстваща Съвета на ЕС в момента, би трябвало да инициира общ документ, който да се изготви заедно с онези държави, които отхвърлят конвенцията, предложи Цачева.
Социалистите и дясноцентристите в ЕС стоят зад конвенцията, напомни омбудсманът Мая Манолова. По думите й, 1 милион български жени са обект на домашно насилие, т.е. 1 милион българи мъже са насилници, а съществуващите у нас закони не работят. Обсъждането трябва да продължи и накрая да се предложи тълкувателна декларация към ратификацията, че конвенцията ще се прилага в съответствие с българската конституция. Както ДУМА писа, подобна декларация бе гласувана в Полша, но Съветът на Европа не я призна, защото в конвенцията пише, че резерви по отношение на текстовете страните не може да имат с изключение на исканите държавни плащания на държавата към жертвите на насилие. А посланикът на Великобритания у нас Ева Хопкинс каза, че е учудена как у нас неправилно се тълкува конвенцията, че става дума само за насилието над жени и че във Великобритания сега променят закони, а накрая щели да ратифицират конвенцията. Изказали се й напомниха, че Великобритания не ратифицира конвенцията, а предпочете да допълни законите си срещу насилието. След подобни гафове френският посланик дьо Кабан го пратиха в Буркина Фасо, турският Гьокче замина за Гватемала, в коя ли също тъй развита държава ще пратят Хопкинс сега, разсмя околните участник от залата. Сорос наля 18 млрд. долара във фондацията си, която натрапва тези неща, обобщи той.
Представител на Епископската конференция на католическата църква в България обяви категоричната й позиция срещу Истанбулската конвенция. Трябва да се борим с истинските проблеми като насилие, показвано в медиите, или аборти, заяви той. Католическата църква е категорична, че конвенцията е основа за идеологическа и културна революция и дискриминация на идеологическа основа, налага насилствено възпитание в дадена идеология, което е забранено от чл. 37 на Конституцията. Налага се нов обществен ред, в който семейството се маргинализира, а държавата си присвоява неограничен контрол върху него, заявяват католиците. Остро срещу конвенцията застана и представителят на Обединените евангелски църкви в България. Тя няма да бъде приета, защото в страната има немалко здрав разум, каза той.
Нямам интереси да получавам грантове в джендър НПО, както предвижда конвенцията, заяви  Владимир Шейтанов, който бе адвокат на българските медсестри в Либия. Процедурата за ратифициране е опорочена, документът е нелегитимно приет в Съвета на Европа, нарушен е Законът за международните договори, разделени са министрите в кабинета, пълна е съпротивата на българския народ, каза той. Натискът отвън да приемем документа е огромен, а международните договори са изява на "свободната воля" на страните, напомни Шейтанов.
Изказаха се мнозина представители на НПО. Един от тях - Димитър Стоилов, обърна внимание, че в конвенцията думите секс (пол) и джендър (социален пол) се употребяват една след друга и че ако ставаше дума само за насилие над жени, нямаше да има нужда от втория термин. Господа депутати, не подменяйте волята на народа, вие сте негови представители, а не на Брюксел, призова той. В цялата конвенция семейството се третира в отрицателен план, България има ли социална политика, възмути се представител на благотворителната организация "Каритас", която  всеки ден помага у нас на над 2000 пострадали от насилие. Това е открита война срещу семейството и половата идентичност, подкрепи го следващият от изказалите се. Излезте от ролята си на служители на Брюксел, призова той депутатите. Според Боян Захариев, би било безумство да се приеме този документ, чиято цел е разграждане на социалното общество. Поколението се създава от мъж и жена, а не от социални роли, вразумете се, призова той.
Думата взе и Нели Петрова - професор по педагогика в СУ, според която нарочно се насажда страх от "третия пол" и това е борба срещу правата на жените. Петрова дори иронизира църквата, като заяви как се радва, че живее в светска държава. Залата възропта, а студенти я приветстваха с "У-у-у!". Зад конвенцията застанаха и от "Да България". Един юрист (имената често не се чуваха заради шума в залата) обаче опроверга думите на Мая Манолова, че 1 милион български мъже са насилници и напомни, че и от нейната институция зависи да се изпълняват законите. Напротив, Законът за защита от домашното насилие се използва с фалшиви обвинения при бракоразводни дела, за да бъде глобен мъжът или да му се отнемат имоти, заяви той. В много западни страни смяната на пола става индустрия, от която се печелят огромни пари, там ли искаме да отидем? 
Щом приемете конвенцията, веднага се обявявам за жена и, понеже имам три деца, имам всички права на многодетна майка, заяви Никола Бонев от фондация "Подкрепа на децата". После искам да се омъжа, с какво право ще ми откажете, иронизира Бонев. Искате да вкарате троянски кон в нашия правен свят, няма да останат мъже, добави той. А Силвия Сарафова от сдружение "Родители" в Пазарджик се опълчи срещу натрапването на джендър образование и обясни: Момиченцето ми е на 2 години и ако един ден се върне от детската градина и каже: "Мамо, мисля че съм момче", как държавата ще ме компенсира? В Швеция след 15 години джендър образование 27% от тейнейджърите се определят като непотвърждаващи пола си, подчерта тя. Георги Богданов от "Националната мрежа за децата" подкрепи конвенцията, но призна, че организациите в това сдружение са на противоположни мнения.
Защитата от насилие над жените е уредена с две конвенции на ООН, със закони във всички европейски страни, тази конвенция има единствената цел да уреди едно малцинство, което да тероризира останалите и да се въведе европейски орган за "контрол" плюс купуване на НПО. А резултатът е, че в някои страни вече масово отнемат деца от семействата им заради елементарни действия по възпитанието им, Западна Европа е в тежък морален развал, добави един от изказалите се юристи. Франция и Румъния ратифицираха конвенцията, но там се надига мощно движение тя да бъде денонсирана, коментира човек от залата. А друг отсече: Абе, занимават ни с глупости, за да не виждаме цената на водата и застрояването на Пирин!        
     

 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 747

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 640

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 736

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 689

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 677

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 833

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 743

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 751

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 747

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ