Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Във всеки храм ще се чете молитва срещу джендър конвенцията

Ботевград иска референдум за джендър идеологията

Велиана Христова

24. Януари 2018 , брой: 16   425   0Гражданите на Ботевград искат да се направи национален референдум дали България да ратифицира Истанбулската конвенция. Това заяви адвокат Мария Николова по време на гражданската дискусия по покана на председателя на НС Цвета Караянчева, която се състоя вчера в аулата на Софийския университет. Почти час отнеха първите слова, които бяха в полза на конвенцията - на министър Цецка Цачева, на омбудсмана Мая Манолова и на английския посланик у нас Ема Хопкинс. Остра реакция срещу документа и срещу словата им обаче съдържаха изказванията на десетките изказали се след това, само 4-5 от мненията бяха "за".
Определено бе дискусията да продължи три часа и половина след началото в 11 ч. Около 12.30 ч. обаче излязоха всички депутати и самата Караянчева, насрочила пък от 13 ч. дебатите за вота на недоверие в НС. Към 13,30 ч. в аулата бяха останали около 60 души, които разговаряха помежду си, докато вървяха поредните изказвания.  В началото Караянчева обеща, че всички изказвания ще бъдат качени на сайта на НС. Представители на БПЦ внесоха в залата хоругви, които останаха вътре през цялото време. Старозагорският митрополит Киприян прочете обръщението на Светия синод до парламента и хората - да не приемат конвенцията, противоречаща на вярата (ДУМА публикува обръщението вчера). Залата аплодира църквата, а някаква дама, скачайки около вратата, се развика: "Путин, Путин!" Присъстващите пък обсъждаха соло изявата на отец Дионисий, бивш председател на църковното настоятелство на храма "Св. Ал. Невски", освободен от длъжността от Светия синод през 2016 г., който в телевизионно предаване сутринта вчера обяви, че който гласува за конвенцията, трябва да бъде отлъчен от църквата и на министрите да се забрани да влизат в черква.
Св. синод излезе с решение за усърдна молитва против приемането на конвенцията. Синодът призова православните да се молят документът, водещ до "духовна смърт" на народа, да не бъде приет. А всеки ден във всички храмове и манастири да се отслужва молебният канон към Св. Богородица. Обръщението на Св. синод относно ратифицирането ще се прочете след светата Литургия от църковния амвон в неделя на 28 януари.
             
За дискусията


Снимка Емилия Костадинова
В аулата на СУ вчера

   

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"