Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Оръжие

"Афганит" ще спасява "Бумеранг"

Най-новата руска колесна бойна машина на пехотата може да получи комплекс за активна защита

Георги Георгиев

25. Януари 2018 , брой: 17   376   0Перспективната колесна бойна машина на пехотата К-17, част от семейството бронирани коли "Бумеранг", ще бъде първата в света, на която ще бъде монтиран комплекс за активна защита (КАЗ). Това съобщи в блога си "Гур Хан" Алексей Хлопотов, известен експерт по руската бронетанкова техника. Според него за пръв път в света още в момента на проектирането на машината се предвижда тя да има КАЗ. На показваните по време на парадите на Червения площад машини КАЗ не беше монтиран, припомня Хлопотов" и добавя, че на демонстрирания м.г. на изложението "Армия-2017" "Бумеранг" с боен модул Б05Я01 "Бережок" също е нямало комплекс за активна защита.
Година по-рано обаче, казва блогерът, на полигонът на Главното автобронетанково управление на МО на РФ край московското село е бил демонстриран модел на К-17, от който става ясно, че машината ще получи КАЗ "Афганит". Твърди се, че благодарение на тази активна защита най-новата руска БМП ще стане неуязвима за реактивни гранати, противотанкови управляеми ракети и авиационни ракети. За КАЗ "Афганит" се твърди още, че може да прехваща осколочно-фугасни, кумулативни и бронебойно-подкалибрени снаряди, изстреляни от танковите оръдия. КАЗ "Афганит" представлява система от радари и пеленгатори, които засичат летящите към бронираната машина ракети и снаряди. На определена дистанция срещу тах се изстрелват специални боеприпаси, които взривяват ракетата, преди да е уцелила мишената си.
На К-17 освен "Афганит" е монтирана и апаратура за оптикоелектронно противодействие. Благодарение на специални датчици, пише Хлопотов, бронираната машина ще получи възможност да фиксира облъчването й от лазерни прицели-далекомери, от системи за насочване на високоточно оръжие. В автоматичен или ръчен режим по направление на противника ще бъдат изстрелвани специални аерозолни боеприпаси, които ще създадат непроницаема за врага димна завеса.
В момента комплексът "Афганит" е монтиран в пълния си състав на танка Т-14 "Арамата", тежката БМП Т-15, а частично на БМП "Курганец-25".


Макет на оборудвана с КАЗ "Афганит" колесна БМП К-17


Кърмовата част на същия макет. Ясно се виждат монтираните отгоре на корпуса, от двете страни на входния люк,
устройства за изстрелване на боеприпасите на "Афганит"
Снимки Алексей Хлопотов "Гур Хан"
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"