20 Април 2024събота11:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Афганит" ще спасява "Бумеранг"

Най-новата руска колесна бойна машина на пехотата може да получи комплекс за активна защита

/ брой: 17

автор:Георги Георгиев

visibility 1916

Перспективната колесна бойна машина на пехотата К-17, част от семейството бронирани коли "Бумеранг", ще бъде първата в света, на която ще бъде монтиран комплекс за активна защита (КАЗ). Това съобщи в блога си "Гур Хан" Алексей Хлопотов, известен експерт по руската бронетанкова техника. Според него за пръв път в света още в момента на проектирането на машината се предвижда тя да има КАЗ. На показваните по време на парадите на Червения площад машини КАЗ не беше монтиран, припомня Хлопотов" и добавя, че на демонстрирания м.г. на изложението "Армия-2017" "Бумеранг" с боен модул Б05Я01 "Бережок" също е нямало комплекс за активна защита.
Година по-рано обаче, казва блогерът, на полигонът на Главното автобронетанково управление на МО на РФ край московското село е бил демонстриран модел на К-17, от който става ясно, че машината ще получи КАЗ "Афганит". Твърди се, че благодарение на тази активна защита най-новата руска БМП ще стане неуязвима за реактивни гранати, противотанкови управляеми ракети и авиационни ракети. За КАЗ "Афганит" се твърди още, че може да прехваща осколочно-фугасни, кумулативни и бронебойно-подкалибрени снаряди, изстреляни от танковите оръдия. КАЗ "Афганит" представлява система от радари и пеленгатори, които засичат летящите към бронираната машина ракети и снаряди. На определена дистанция срещу тах се изстрелват специални боеприпаси, които взривяват ракетата, преди да е уцелила мишената си.
На К-17 освен "Афганит" е монтирана и апаратура за оптикоелектронно противодействие. Благодарение на специални датчици, пише Хлопотов, бронираната машина ще получи възможност да фиксира облъчването й от лазерни прицели-далекомери, от системи за насочване на високоточно оръжие. В автоматичен или ръчен режим по направление на противника ще бъдат изстрелвани специални аерозолни боеприпаси, които ще създадат непроницаема за врага димна завеса.
В момента комплексът "Афганит" е монтиран в пълния си състав на танка Т-14 "Арамата", тежката БМП Т-15, а частично на БМП "Курганец-25".


Макет на оборудвана с КАЗ "Афганит" колесна БМП К-17


Кърмовата част на същия макет. Ясно се виждат монтираните отгоре на корпуса, от двете страни на входния люк,
устройства за изстрелване на боеприпасите на "Афганит"
Снимки Алексей Хлопотов "Гур Хан"
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ