27 Април 2024събота00:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ИСС призова за ускорено присъединяване към еврозоната

/ брой: 17

автор:Дума

visibility 25

За ускоряване на подготовката на България за членство в ERM-II (т.нар чакалня на еврозоната) настояха  работодатели и синдикати. В общо становище на Икономическия и социален съвет (ИСС) категорично бе заявено, че в момента степента на сближаване на българската икономика със страните от еврозоната е на нивото на Латвия, когато е въвела еврото.
Председателят на съвета проф. Лалко Дулевски посочи на пресконференция вчера, че за членство в чакалнята на еврозоната се полагат усилия от всички правителства на България от 2007 г. насам. Дулевски посочи, че до края на председателството или до 1 юли 2017 г. страната ни трябва да бъде приета във валутния механизъм ERM-II. По неговите думи обаче в българското общество има силна поляризация за въвеждането на еврото.
Увеличаването на цените при въвеждането на еврото няма да е шоково, категоричен е лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според него не се очаква приемането на еврото в България да повлияе върху общия инфлационен натиск. "От 0,3 до 1,4 на сто е средното инфлационно ниво към съответните години на държавите, които са се присъединили последно към еврозоната", заяви Димитров
Димитър Бранков от БСК отбеляза пълното единство между работодатели и синдикати по този въпрос. Според него страната ни е в уникална ситуация заради 20-годишното действие на Валутния борд, който е и един от най-рестриктивните и налага много предпазлива политика от страна на централната банка. По думите му страната ни е често неправилно е свързвана с Гърция и Италия, тъй като по време на присъединяването си към ERM-II и двете страни са имали гъвкав валутен курс. Според него страната ни трябва да се сравнява с Балтийските държави. Той бе категоричен, че с приемането на еврото българският бизнес ще бъде облекчен за достъп до кредитиране.
Влизането в чакалнята за еврозоната и след това във валутния съюз ще ускори икономиката и ще повиши доходите, заяви Бранков. Той даде следния пример: "Ако вашата ипотека в момента е 3, 4, 5 процента и с годишните разходи отива нагоре, то в държавите членки на еврозоната ипотечните кредити са на нива един и половина, максимум 2 процента". С влизането в еврозоната надзорът над българските банки ще бъде по-добър, смятат още експертите.






 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ