02 Май 2024четвъртък04:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предлага референдум за Истанбулската конвенция

Социалистите настояха ратификацията в Народното събрание да бъде замразена

/ брой: 17

автор:Павлета Давидова

visibility 450

Провеждането на референдум, посветен на Истанбулската конвенция, предлагат от БСП. Днес социалистите ще внесат необходимите минимум 48 подписа, с които да предложат на Народното събрание национално допитване по темата. Това обяви вчера Корнелия Нинова.
Лидерът на БСП обяви, че парламентарната група настоява гледането на истанбулската конференция в Народното събрание да бъде спряно. "Тя създаде огромно напрежение в обществото, различни мнения, мнения на църквата, тежка дискусия. Това е разделение. Към конвенцията не е приложен обяснителният доклад, както и доклад на МС, който да указва какви национални закони трябва да променим след нейното ратифициране", обясни Нинова. Липсата на яснота е причината социалистите да искат спирането на всички процедури по гледането на документа в парламента и настояват за истинска обществена дискусия. "Смятаме, че този, който трябва да се произнесе по този въпрос, е българският народ. Само народът и суверенът може да каже волята си по този въпрос, след създалата се вече ситуация", заяви Нинова. Въпросът, който предлагат да бъде зададен, е: "За" или "против" сте ратификацията на Истанбулската конвенция?". Нинова обясни, че ако парламентът ратифицира международния документ, то тогава законово е невъзможно провеждането на референдум по темата.
"Продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието. Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. Ние сме твърдо против него и затова продължаваме да внасяме тези закони", подчерта Нинова, като припомни, че ПГ "БСП за България" вече внесе предложения за изменения в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежки наказания за агресорите.
БСП няма да подкрепи варианта, анонсиран от управляващите, ратификацията да бъде направена с тълкувателна декларация. Нинова отбеляза, че в самата конвенция е записано по кои текстове могат да се изразяват резерви чрез декларации. Текстовете, по които обществото у нас спори, не са сред тях. Позицията на БСП по кои текстове има възражения е изразена още, когато външен министър е настоящият депутат от БСП Кристиан Вигенин. Оттогава мнението ни не се е променило, добави Нинова.

9 академици защитиха традициите
С писмо до президента, премиера, председателя на НС и партийните лидери 9 известни български академици се обявиха в защита на традициите и срещу конвенцията. "Редица разумни гласове на мислещи хора чухме през тези дни, които съветват за трезва преценка и настояват да се върнем към традиционните ценности на българското общество, към православната ни вяра и да прозрем, че зад медените думи уж в защитата на жените и децата от насилие наднича лицето на нравственото разделение, на отказа от традиционните ценности за семейството и най-вече отказ от божите заповеди за морален и почтен живот и организация на семейството и обществото" пишат Антон Дончев, Константин Косев, Георги Марков, Стефан Воденичаров, Благовест Сендов, Васил Сгурев, Людмил Стайков, Васил Гюзелев и Дамян Дамянов. 
В отворената си подписка академиците припомнят писмото на Св. синод и главния мюфтия, които също осъдиха Истанбулската конвенция. Те призовават институциите да не допускат ново разделение на българското общество по такъв безсмислен и вреден повод. Всички сме против насилието срещу жени и деца, но защитата трябва да става не с конвенции със съмнително съдържание и нездрав смисъл, и с много "подводни камъни", налагани с брутален натиск отвън, заявяват академиците и призовават за защита на традиционните ни православни ценности, почиващи върху хилядолетно историческо и културно развитие.

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ