Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Световната купа по футбол идва в София за първи път

Владимир Николов

25. Януари 2018 , брой: 17   445   0Българските фенове на Световното първенство по футбол и на Световната купа могат да станат част от едно историческо събитие. Отдава им се неповторимата възможност да се доближат до най-желаната футболна награда в света. Световната купа пристига в България със специален самолет на Кока-Кола и ще бъде изложена за широката публика на 14 февруари 2018 г. от 14.00 ч. в мол "Парадайс". Статуетката от масивно злато, тежка 6,142 кг, изобразява две човешки фигури, които държат земното кълбо. Сегашният дизайн на оригиналния трофей е от 1974 г., след като на Мондиал 1970 в Мексико Бразилия спечели първоначалната купа "Жул Риме" за трети път и според регламента тя остана завинаги нейно притежание. Като една от най-разпознаваемите емблеми на спорта, купата на ФИФА може да бъде докосвана само от играчите на победителите във финалите на Световните първенства, и от държавните глави, на страните домакини.  
Световната купа остава притежание на ФИФА, но шампионите я задържат временно до следващия Мондиал, след което получават за постоянно реплика на трофея (позлатена, а не от масивно злато, гравирана с годината, държавата домакин на първенството и името на победителя).
„За първи път българските фенове и широката аудитория в България могат да видят на живо легендарния трофей на ФИФА и да сбъднат една своя футболна мечта. Като дългогодишен спонсор на ФИФА и официален партньор  на Световната купа по футбол, за нас е гордост и отговорност, че хората имат уникалния шанс да станат свидетели на подобно значимо събитие. Като организираме такива инициативи, ние, заедно с ФИФА, насърчаваме развитието на спорта и създаваме положителни емоции и еуфория около наближаващото посещение на купата в България“, сподели Стоян Иванов, изпълнителен директор на Кока-Кола за България.
Обиколката на оригиналния трофей на ФИФА предоставя изключителна възможност за хората да вземат участие в емблематичното събитие и да споделят своята страст към спорта, смятат организаторите на турнето, което ще обиколи света до началото на Мондиала в Русия на 15 юни. Началото на световната обиколка на Световната купа бе дадено в Лондон с участието на футболните легенди  сър Джофри Хърст (Англия) и Андреа Пирло (Италия)

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"