24 Април 2024сряда02:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Прекомерното пазаруване е опасно като алкохолизма и наркоманията

Недостигът на хормон води до манията да се купуват ненужни вещи

/ брой: 18

автор:Аида Паникян

visibility 117

Прекомерното пазаруване е болест, за която малцина подозират. А най-вече тези, които страдат от нея. Ониоманията е страст да се правят ненужни покупки. "Надвили са си на масрафа", би отбелязал осиромашалият българин и откровено би се присмял, научавайки за подобно заболяване. То обаче не е съобразено с нивото на БВП на държавата или със семейния бюджет. Психиатрите отнасят тайнственото страдание към т.нар. нови болести. Симптомите й са описани още в началото на ХХ в., но в наше време тя придобива невиждани мащаби. Според медиците от ониомания

Страда около 10% от населението на планетата

като 90% са жени. Ако допреди няколко години ониоманите полагаха физически усилия, обикаляйки магазини, днес те може да пазаруват от фотьойла пред телевизора или по Интернет.
Шопохолиците (от англ. шопинг) най-често купуват дрехи, които всъщност не носят или дреболии за домакинството, които никога не им вършат работа. В Англия например се смята, че има над 700 хил. маниаци на покупките, в САЩ около 15 млн., а 55 млн. са на границата. Близо 5% от германците са ониомани, а всеки пети признава, че невинаги може да устои да си купи видяната на витрината вещ, независимо че няма нужда от нея. Тези нещастни хора харчат състояния за купуване на купища ненужни вещи. Но дори сериозните суми не са преграда за

пагубния навик

Според лондонски вестник една дама задлъжняла 70 хил. фунта стерлинги заради манията си. Наложило се да заложи къщата си, за да изплати дълговете за купуване на джунджурийки. Люси Дейвис, мениджър на социална служба, също жертва на манията да пазарува, похарчила 100 хил. фунта стерлинги държавни пари, заради което е в затвора. Рекордът обаче несъмнено е на 25-годишната лондончанка Рос Тенхаус - за седем години прогресиращ шопохолизъм е похарчила над 500 хил. фунта стерлинги.
Ониоманията не е по-малко сериозно заболяване от алкохолизма и наркоманията, категорични са психиатрите. Причините за него все още не са достатъчно изследвани. Доскоро се смяташе, че се коренят в психични травми, нанесени в детството. Неотдавна учени оповестиха предположение, че пристъпите му са свързани с недостига на хормона серотонин, отговорен за смяната на настроенията.

Дефицитът на серотонин

води към ниска самооценка и депресии. Според канадски учени редовната употреба на екстази води към рязко намаляване на серотонина, което от своя страна е причина и за умората, и за раздразнителността. Проблемът с ониоманията е толкова сериозен, че в Стандфордския университет в Калифорния преди няколко години започнаха изпитвания на препарат, който се очаква да облекчи страданията на шопохолиците. По предварителни данни лекарството е от групата на антидепресантите и неговото действие е основано на механизма на регулирането на нивото на серотонина в човешкия организъм. Но дали ще има успех, медиците още не са на единно мнение.



Страданието отслабва имунитета, води и до колит

Според учените ониоманията води освен до психосоматични заболявания, сърдечносъдови, хипертония, аритмии, гастрит и язва, хронични колити. Депресиите, нарушенията на съня и агресиите са друг резултат от болестта, както и отслабването на имунитета, което води и до чести простуди.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ