Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Спорт

България с 20-а квота за Пьонгчан

Сноубордистката Теодора Пенчева получи виза от МОК

Марин Милашки

26. Януари 2018 , брой: 18   84   0България спечели 20-а квота за Зимната олимпиада в Пьонгчан (9-25 февруари). Заслужи я сноубордистката Теодора Пенчева, която получи потвърждение за участие от Международния олимпийски комитет (МОК). Досега българката беше първа резерва в списъците. Пенчева е третият член на отбора ни по сноуборд след Александра Жекова и Радослав Янков. Постижението й е още по-значимо, след като тя беше 6 години извън спорта, но се върна, вдъхновена от големите успехи на Янков. Подобно на носителя на Големия кристален глобус за 2016 г. и Пенчева се състезава в паралелните дисциплини на сноуборда. Тя има 54 старта в Световната купа.
Пълната делегация на България за Пьонгчан ще се състои от 47 души. Освен 20-те състезатели в нея влизат още 15 треньори и четирима души от медицинския екип. Председателят на БОК Стефка Костадинова ще ръководи делегацията, а в нея попадат също генералният секретар на комитета Белчо Горанов, шефът на мисия Румяна Динева и олимпийското аташе Екатерина Дафовска, която е и ръководител на отбора по биатлон.
Шест са спортовете, в които ще има български представители - алпийски ски, биатлон, ски бягане, спускане с шейни, ски скокове и сноуборд. Най-голямата група е в биатлона, където за пръв път от Игрите в Албервил 1992 г. България ще бъде в пълен състав от десет души - по петима при мъжете и жените.
Преди четири години в Сочи България участва с 18 спортисти, а във Ванкувър 2010 олимпийците ни бяха 19. Най-голям състав страната ни е имала в Албервил 1992. Тогава непосредствено след разпада на държавното подпомагане на спорта се представяме с 30 състезатели.
Анализаторите предвиждат един медал за страната ни от Игрите в Пьонгчан чрез Янков. В момента чепеларецът е актуален носител на малкия Кристален глобус в паралелния гигантски слалом, което е и олимпийската дисциплина.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"