29 Март 2024петък14:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Новата тухла в стената

/ брой: 18

автор:Боян Бойчев

visibility 1806

Преди време, когато детето ми се готвеше за външно оценяване, дойде при мен със сълзи на очи и ме попита какво да прави: по въпроси от съвременната история от мен знаело едно, а от учебника - друго. Попитало и госпожата, която казала, че нещата не са точно така, както са в учебника, но в теста да отбелязва според него, за да не му отнемат точки.
Днес от най-дълбоките пещери на бруталното ни време по тъмна доба изпълзяха отново змиите на омразата и пуснаха отровата си. Пещерният антикомунизъм арогантно заговори чрез учебните програми по история за 10 клас. Зазвуча старата плоча от времето на Лили Марлен в нов аранжимент.
Стреснати от социологически проучвания, че повечето хора изпитват носталгия по "комунистическото" минало, определени кръгове запретнаха ръкави и започнаха да забъркват отровните си серуми за промиване на мозъци.
Така учениците не трябва да знаят какво е фашизъм. Позицията на България във Втората световна война била правилна, а пък и евреите сме спасили, от какво - не е ясно, щом сме на правилната страна. И дума не трябва да се споменава за антифашистка съпротива и партизанско движение - нищо, че в Европа антифашистите се ползват с уважение. Ние обаче не сме имали профашистко правителство - а как иначе се нарича правителство, което вкарва страната в съюз с Германия и Италия? А хора като Вапцаров са или престъпници, или заблудени... Затова правилно са били избивани, включително и децата...
После нещата стават още по-зле. Някакъв си фалшив Народен съд, нищо, че в Европа навсякъде е имало такива процеси. След това лагери, Белене, репресии, диктатура... Въобще черно отвсякъде. Бяло не се вижда. А че и от другата страна на завесата е имало репресии, например в САЩ срещу комунистите, това е без значение.
Така искат да бъде в учебниците. Следващите поколения трябва да знаят само което е удобно на днешната власт, защитаваща интересите на нашите и световните богаташи.
Да живее мечтата за светло европейско капиталистическо бъдеще!
А нещата можеха да бъдат решени по следния начин. Децата да знаят различните гледни точки и сами да изберат коя да приемат. Обаче машината за промиване на мозъци трябва да работи.
"Пинк Флойд" могат да напишат нова версия на "Тухла в стената".
Но ако утре детето ми ме попита какво да каже, когато го изпитват по история, ще се опитам да го убедя, че оценката в случая е без значение. Защото има други по-важни неща, като истина, свобода на мнение, социална справедливост... А за тях си струва да се бориш.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ