29 Март 2024петък13:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прокуратурата обвини престъпна група в МУ-София

Бившият ректор проф. Ваньо Митев оглавявал схемата за незаконен прием на араби срещу суми от по 50 хил. евро

/ брой: 19

автор:Велиана Христова

visibility 597

Шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев в събота. Сред тях е и бившият ректор на вуза проф. Ваньо Митев, заподозрян, че е оглавявал организирана престъпна група в МУ-София за незаконен прием и дипломиране на фиктивни студенти, включително от арабския свят. Митев има и друго обвинение - в дело за неизгодни сделки, които са ощетили университета.  
От обвинените двама все още работят в университета. Има обвинен и гражданин на Великобритания, другите работели във фирма, която допреди 2 години е била официален посредник към университета. Чужденецът е набирал желаещи да бъдат студенти в България, но и граждани на европейски държави. Британецът ги свързвал с фирмата, тя - с шефовете на университета и те били записвани с фалшиви документи.
Разкритията сега бяха направени след акция на специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП в университета миналата седмица. Запознавайки се с обвинението, Ваньо Митев коментира, че то нямало нищо общо с него, защото контролът за приема бил многостепенен и в университета си имало административни служби за него. Според обвинението обаче във вуз са приемани студенти, някои - дори без средно образование, които са плащали по 40-50 хил. евро, за да бъдат записани с фалшиви документи и така да придобият статут на постоянно пребиваващи в страната.
Според прокуратурата нелегалните студенти са от Ливан, Ирак, Иран и Египет. Това е търговия с националната сигурност, посочи Гешев. По думите му, групата е придобила сериозни пари, на всеки от обвинените е наложена мярка са неотклонение с парична гаранция 200 000 лв. В дома на бившия декан на факултета по дентална медицина Андон Филчев е намерен стерилизатор със 100 000 лв.  
От 2016 г. насам, след одит на МОН в университета, доказал множество закононарушения,  ДУМА многократно изнесе данни от свои разследвания за прием на студенти в изнесени филиали на МУ-София в Швейцария и Италия, като властите на двете страни бяха установили, че те са в нарушение на законите на двете държави. Фирмата, набирала студенти за МУ в Италия, дори оповестена като свързана с мафията, бе фалирана и образувала дъщерна фирма, поела връзките с МУ-София. След като законно избраният ректор проф. Вихра Миланова заяви, че ще съдейства на МОН да се отстранят нарушенията, кръгът около Митев и дясната му ръка Алексей Алексеев организираха преврат за свалянето й чрез незаконни манипулации в Общото събрание (ОС), изборните документи бяха скрити дори от МОН. При организирания пуч в злата на ОС бяха допускани само "проверени хора", а вратите бяха запрени от частни охранители от Факултета по дентална медицина на Андон Филчев.     

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ