29 Март 2024петък14:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

МОН е най-политизираната институция у нас

ГЕРБ суспендира закона и наложи пещерният антикомунизъм като идеологическа доктрина

/ брой: 20

автор:Велиана Христова

visibility 1458

"В системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини". Този текст на чл. 11(2) от Закона за предучилищното и училищното образование бе суспендиран от ГЕРБ. Идеологическата доктрина на крайния антикомунизъм бе наложена като държавна политика чрез учебната програма по история за Х клас. А МОН се превърна в най-идеологизираната държавна институция у нас. Никога досега, дори при Иван Костов, такова политизиране на училището и на институцията, която го управлява, не е било допускано.
Елементарно е да се докаже, че историята за Х клас не е никаква история, нито научно знание, а е само един наръчник по антикомунизъм, по-отвратителен, по-едностранчив и по-инсинуативен като агинатионно пособие от тъй омразната за авторите му комунистическа пропаганда. Изключени от материята са всички събития и процеси от нашето минало, които говорят за кървавите режими от 1923 до 1944 г.; включително за фашистките изстъпления у нас след 1940 г. и за Съпротивата срещу тях. По същия начин няма дори намек за какъвто и да било положителен факт от социалистическото развитие на България. Затова пък обилно е представена БКП като "радикализираща се" партия в 20-те до средата на 40-те години, както и черните, мрачните, кървавите, престъпните години на "комунизма" до 1989 г. Удовлетворена е "каузата на живота" на Митодиту Андреев, на една дружинка пещерни антикомунисти, на някоя си археоложка ли, филоложка ли от Американския университет Евелина Келбечева - автор на програмата. Децата трябва да знаят "истината за комунизма", а тя е, че всички сме ходили по трупове, пращали са ни в концлагери на купове, а животът ни е бил "унифициран" - всичко, разбира се, под диктата на съветизацията. ДУМА вече писа подробно за съдържанието, темите и понятията в тази т.нар. програма, тук няма да се спирам повече на тях.   
По-интересно е, че в последния месец ГЕРБ видимо преминаха към експлоатиране на "картата с черепите" от Костово време. Купища писания за "истината" в присъдружните им вестници, телевизионни предавания и диспути около програмата за Х клас - очевидно като връх в напъните да бъде върнато общественото разделение от 90-те години, като властта прегърне и наложи идеологията на антикомунизма. Очевидно е, че към училището са пуснати най-отявлени бесове, които, пияни от дадената им свобода, осъществяват "каузата на живота си" - да вкарат в училище "истината за комунизма". И тяхната "истина" шества мощно, изритвайки от образованието всичко, което не й пасва. Колкото и шантав да е т.нар. български преход, такова идеологизиране на училището досега не е било.  
Кои са авторите на скандалната учебна програма и как в МОН са избрани именно те, така и не е ясно. Този въпрос зададе на министъра в НС в петък левият депутат Иво Христов. Красимир Вълчев отговори дословно: "Нямаме автор или авторски колектив на програмата. Имаме стъпване на предходните програми и надграждане и множество предложения, които са правени". Само по себе си е достатъчно несериозно нещо толкова важно за образоването на младите българи като програмата по история на родинта им да се прави не от колектив от утвърдени професионалисти историци и методисти, а като сбор от теми, подхвърлени на това или онова обсъждане. Колкото до "предходните програми", които са били "надграждани", нека припомня, че първоначално те се появиха в средата на 2013 г., предизвикаха скандал и бяха оттеглени. Сетне, в началото на 2016 г., вече след приемането на новия училищен закон, бяха оповестени наново и тогава ДУМА попита МОН кои са техните автори. Министерството отговори дословно: "Основните проекти на всички учебни програми за задължителна подготовка са създадени през 2012-2013 г. в рамките на проект "За по-качествено образование" по ОП "Развитие на човешките ресурси". Изразходваните средства по проекта са малко под 1,2 млн. лв.". Като автор на учебните програми за VІІІ-Х клас МОН посочи: Мария Бенова (координатор), Дафина Николова, Иван Занов, Пенка Стоянова, Цонка Коснакова, Красимира Табакова. През 2015 г. обаче въпросните програми са съществено преработени в унисон с новия учебен план, разполагащ историята на България в VІІ и Х клас, заявиха от МОН (ДУМА, 19.02.2016 г.).
Сега се оказва, че работни групи няма, автори няма, а някакви предложения са тъпкани в програмата неизвестно от кого, неизвестно кога, неизвестно по какви критерии и без връзка с останалите предмети. Затова депутати от БСП поискаха от МОН официално да им предостави какви предложения от кого са правени и на какви обсъждания. Само пътьом споменавам, че историците от Софийския университет например твърдят, че са научили за програмата в деня преди последното й обсъждане. Но пък г-жа Келбечеа неизменно се представяше из телевизиите като "автор на програмата", а друг един яростно изявяващ се антикомунист - доц. Лъчезар Стоянов от НБУ, се оказа "член на комисията, одобрила програмата". Как да не се сети човек за едно съобщение в медиите от средата на 2016 г. - че учредената от Келбечева фондация "Истина и памет" подготвя за МОН 26 факта за комунизма, които не трябва да бъдат изпуснати в училището! И те не са изпуснати, изпуснато е всичко останало.
Но понеже според министъра "автори и авторски колективи няма", отговорността за сътвореното носи само и единствено той. А според неговите думи: "Имало е постижения и през 1944-1989 г., но постижения е имало и по времето на хитлеризма". Тъй като в учебната програма липсват каквито и да било социалистически постижения, а сравняването с хитлеризма е гавра с паметта, живота и труда на милионите хора, живели съзнателен живот в годините до 1989 г., отговорът на Вълчев възмути далеч не само социалистите. Той впечатли дори и подчинените на властта медии.   
Шефовете на МОН застанаха в кръгова отбрана зад програмата. Според зам.-министъра Петър Николов БСП просто "политиканства, понеже иска да скрие големия терор и насилието при комунизма". Най-точно на тази глупост отговори проф. Искра Баева - проблемът не е в това, което го има в програмата, а е в това, което го няма. Защото "големият терор и насилието" съпътстват цялата история на страната ни през ХХ век, а по времето на социализма бе изградена една България, която по индекс на човешкото развитие на ООН, т.е. по жизнен стандарт, беше на 27-о място в света. Сега е на 59-то - след Антигуа и Барбуда. 

Кой съветва министъра и какво го съветва


Не е за чудене защо МОН се превърна в идеологическа крепост. Както навсякъде, така и тук, на шефски постове вече са настанени все кадри на ГЕРБ и на техни сателити. А допълнително се нароиха и щатовете за съветници на министъра. Не е ясно за какво го съветват, при положение, че в МОН има 4-ма зам.-министри и купища дирекции и отдели. Какви са им функциите на съветниците? Ами политически, какви да са! Това дори не се крие. Преди време ДУМА попита министерството кои са съветниците на министър Вълчев, понеже някои от тях се изявяваха едва ли не вместо него. От  министерството отговориха, че съветниците са шестима. Петима били на половин щат, един - на пълно работно време. "Съветниците подпомагат по определени въпроси дейността на политическия кабинет на министъра, като не могат да изпълняват функции на управление", заявиха от МОН.
Сред шестимата, които "подпомагат политическия кабинет", поне трима са добре известни гербаджии:
- Мария Семерджиева - отговаря за Приобщаващо образование; организация и контрол; държавни образователни стандарти; квалификация на педагогическите кадри;
- Костадин Костадинов - Наука и иновации;
- Лиляна Друмева - Предучилищно и училищно образование.
И нещо ново: г-жа Мария Семерджиева, която (каква изненада!) се оказа шеф на общинарите на ГЕРБ в Смолян, междувременно през декември м.г. след половин година местни политически пазарлъци бе обявена за единствен кандидат за началник на регионалното управление на МОН в Смолян и сега по живо по здраво заема този пост. Лиляна Друмева пък от години вече се подвизава в МОН - местена от длъжност на длъжност, отдавна е в надпенсионна възраст, но е уредена и с втора работа - директор на Центъра за повишаване на квалификацията на педагозите (в гр. Банкя), а и с ведомствено жилище, което би трябвало да напусне, ако изпадне от министерството. За нея в МОН ходят легенди и всеки там казва в прав текст: тя коли и беси.
В средата на 2016 г. по форуми на... фондацията на Келбечева "Истина и памет" Друмева обясняваше "неща, които няма да се харесат в МОН" - че няма воля комунизмът и садизмът на лагерите, да се изучават правилно в училище. Е, "нещата" вече се харесват в МОН и ще се изучават "правилно", макар лагерите да бяха закрити през 1962 г. А за садизма преди 1944 г., разбира се, не се допуска ни една сричка в учебната програма. Няма друга област, в която намесата на политиката да е толкова вредна, колкото в образованието. Но работеща в образованието на децата г-жа Друмева е... председател на Съюза на репресираните от комунизма-ПАМЕТ. Бе кандидат-депутат на ГЕРБ. Името й гърми в скандали отдавна. През 1993 г., както подробно писаха медиите в Шумен, след масови протести и петиции на учители, синдикати, кмет, общинари, на всички политически сили в областта тя буквално е изгонена от града, където при Филип Димитров бе шеф на регионалния инспекторат на МОН. Изгониха я за самоуправство и за това, че "взриви образованието в града, като изхвърли мракобесно от училищата добри учители заради принадлежност към БСП", писаха журналистите. Сега е приютена в ГЕРБ.
Е, щом автор на програмата е беснеещата фурия Келбечева, оценител е правоверният антикомунист Стоянов, а министъра за училищна политика го съветва репресираната Друмева, какво друго може да се очаква от МОН, освен един нов Закон за защита на нацията?  
 



 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ