Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Отлагат обявяването на свободните места за градините в София

Деси Велева

30. Януари 2018 , брой: 20   79   0Обявяването на свободните места в яслите и градините ще бъде отложено с месец. Вместо на 19 февруари, родителите ще могат да разберат бройките за всяка забавачка едва на 19 март. Така вероятно майките ще имат по-малко време да кандидатстват за прием. Решението е на работна група към Столичната община. То е продиктувано от промените в Наредбата за прием на децата в общинските детски градини, която вече ще обхваща и приема в подготвителните групи в училищата. По тях има много подадени предложения и становища от граждани и неправителствени организации, някои свързани с промяна в софтуера на информационната система за кандидатстване, което изисква техническо време. Именно затова от работната група са решили да отложат кампанията.
Промените в наредбата предвиждат вторите деца да имат предимство от 1 точка, но те вече ще се нареждат в опашката по социални критерии и шансовете им за прием намаляват. Имало е предложения да отпаднат точките, които се дават за работещи родители и по този начин се отнемат всякакви шансове на дете на безработни да намери място в забавачките. Идеята обаче е била отхвърлена. Основните изменения в документа засягат ограничаването на хронично болните деца, тъй като именно при тях най-често има злоупотреби.
В процес на обсъждане е и новата система за прием на първокласници, по която вече има десетки предложения и несъгласия от родители. Тя трябва да бъде приета в близкия месец, но още не е била обсъждана от ресорната комисия към Столичния общински съвет.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"