02 Май 2024четвъртък20:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП даде ултиматум на Ивайло Московски

Настояваме да бъде освободено цялото ръководство на БДЖ, заяви Георги Свиленски

/ брой: 20

автор:Павлета Давидова

visibility 578

Срок от 24 часа, в които да бъде отстранено цялото ръководство на БДЖ, поставиха вчера от БСП на транспортния министър Ивайло Московски. Ако той не се съобрази, социалистите ще настояват за оставката му. Това обяви вчера зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски. До ултиматума се стигна след телевизионен репортаж вчера, посветен на нарушения в железниците, свързани с графика на машинистите, ремонтите и прословутия футболен отбор.
БСП настоява Сметната плата да направи одит на БДЖ, а Инспекцията по труда да провери работното време на машинистите.
Свиленски се възмути, че медиите продължават да показват проблеми в БДЖ, за които БСП е предупредила още през 2016 г. Той вметна, че на пресконференция в централата на БСП до него тогава са седели двама служители на БДЖ, които дали конкретни примери за нарушенията. И двамата вече не работят в държавното дружество. "Тогава изнесохме същите факти, които продължават и до днес, включително за наличието на футболисти в БДЖ. Защо БДЖ поддържа футболен отбор", попита народният представител. На негов въпрос през 2016 г. Московски отговаря, че не знае за отбора. Две години по-късно, макар да е информиран, все още не е предприел нищо.
"Корупцията продължава да съществува във всяко държавно дружество. С този проблем ще трябва да се борим всички заедно и като общество, и като политически представители", смята депутатът. Свиленски бе категоричен, че не може в XXI век служители да бъдат заплашвани с "мъртъв си", защото са се осмелили да дадат сигнал за корупция. Народният представител се закани левицата да защитава всеки заплашен служител.
Колегата му от БСП и парламентарната транспортна комисия Димитър Данчев също отбеляза, че социалистите многократно са задавали въпроси, свързани със състоянието на БДЖ както чрез парламентарния контрол, така и в комисия. "Стана печално известно, че служители работят много часове извън допустимата норма, че има некачествени ремонти, спрени влакове. На фона на всичко това БДЖ поддържа един футболен отбор, което за нас е недопустимо и необяснимо", възмути се той.
Бившият изпълнителен директор на БДЖ Християн Кръстев смята за недопустимо машинистите да имат толкова много работни часове. Това е равносилно на самоубийство или убийство на самите пътници, които се возят във влаковете, категоричен е експертът. Той опроверга изпълнителния директор на БДЖ, който твърди, че от десетилетия ремонтите се извършвали като сега. "Тези ремонти се извършват по договор, който е подписан през 2016 г. Никога преди това такива ремонти в БДЖ не са извършвани", отсече Кръстев. Той обясни какъв е принципът на ремонтите сега, а именно - в депо на БДЖ, с персонал на БДЖ, с техника, оборудване и пари на БДЖ, а накрая се плаща на частна фирма.
На извънредна пресконференция Московски обяви, че си носи оставката в джоба, но не намира повод да я подава, нито да иска такава от колегите си. Той отново се впусна да обвинява, че БСП е виновна за проблемите на БДЖ, макар левицата отдавна да не е на власт. "Думичката "ремонти" е манипулативна и невярна. Това са локомотиви от 43 и 46 серия и минават минимално санитарно обслужване - т.е. козметични неща, които могат да бъдат коригирани", опита да се оправдае той. Заради БСП България нямала завод за ремонти.
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ