20 Април 2024събота12:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иван Пантелеев поставя "NeoДачници" в Народния

Един от най-успешните ни режисьори зад граница събра звезден актьорски състав за спектакъла по повод 150 години от рождението на Горки

/ брой: 21

автор:Дума

visibility 25

Един от най-успешните български режисьори в чужбина Иван Пантелеев се завръща след 20-годишно отсъствие на родната театрална сцена. За да постави прочутата пиеса на Максим Горки "Дачници" в Народния театър "Иван Вазов". Премиерният спектакъл, който публиката ще види на 24 и 25 март, ще носи провокативното заглавие "NeoДачници" - заглавие, "родено" от общата работа на режисьора и актьорите в първите няколко репетиции, информира Катя Попчева, ръководител маркетинг и комуникации на НТ. Сценичният вариант е на Иван Пантелеев, сценография и костюми Милена Пантелеева, музика Рашко Младенов, драматург на постановката - Мирела Иванова.
"Заглавието "NeoДачници" няма претенции да звучи интелектуално, напротив - то има много общо с шегата, с недоразумението, с това живеене на кръстопът, когато една много стара култура, античната, се припокрива със символност от близкото минало и се получава нещо, което не е нито едното, нито другото. Не зная защо хората имат предразсъдъци към Горки - той всъщност е много модерен автор, тъй като се занимава с едно общество в преход, в което никой не е подготвен за новото. Новото просто се надушва, то е като пролет, то е духът на утопиите, на надеждите, на момента, в който седиш пред прага със запретнати ръкави и не знаеш откъде да започнеш... Денят, в който на практика живеем и ние", обяснява Иван Пантелеев избора си именно на тази пиеса.
Режисьорът споделя, че почти не познава актьорите, с които ще работи, а подборът му наистина включва едни от най-изявените имена от сцената на Народния театър - Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Юруков, Теодора Духовникова, Радена Вълканова, Александра Василева, Стефания Колева, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Петков, Николай Урумов и Рашко Младенов.
Иван Пантелеев е един от най-успешните български режисьори. Завършва театрална режисура в НАТФИЗ, след което реализира проекти в София, Рига, Авиньнон, Щутгарт, Цюрих, Люцерн и др. В Германия е режисьор в две от най-легендарните театрални пространства в Берлин - Дойчес театър и Фолксбюне. През 2016 г. постановката му "В очакване на Годо" с участието на Самуел Финци беше представена и пред българска публика като част от платформата "Световен театър в София".







Снимки Росина Пенчева

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ