Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

"Двореца" предлага 50 събития

Културният институт в Балчик подготвя съвместни изложби с галерии и музеи, концерти и фестивали

Дана Русева

31. Януари 2018 , брой: 21   111   0
Снимка


Две са знаковите изложби за тази година в  културния център "Двореца" в Балчик. През февруари и март в галерия "Тихото гнездо" ще бъде показана фотодокументалната изложба "Васил Левски". Съпътстващ изложбата предмет, ще е знамето на Карловския революционен комитет, което се съхранява в Националния музей "Васил Левски".
През май ще бъде показана нестандартна изложба от захарни творения, пресъздаващи българската история и култура. Проектите на "Моята България" ще напуснат виртуалното пространство, пренасяйки се в "Двореца" в Балчик. Исторически личности, архитектура, бит, фолклорно богатство от захар за първи път в цяла България ще бъдат показани на живо. Църквата "Свети Стефан", но в нейния захарен вариант, пристига от Истанбул специално за откриването на изложбата. Кулинарният шедьовър на габровката Мария Озтьорк е създаден по случай реставрирането на Желязната църква и е бил представен на официалния обяд в Българската екзархия.
През април Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово ще гостува с изложба "Избрано", която е събрала живописни платна на водещи художници от XIX и XX в. Ще бъдат показани картини на Христо Цокев, Ярослав Вешин, Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов. С изложба на скъпоценни камъни и гигантски кристали Националният музей "Земята и хората" ще гостува от юли до септември.
За трета поредна година "Двореца" ще реализира съвместни проекти с Държавната опера във Варна, в рамките на които ще се представят мюзикъли на открито - на плажа. Концерт на фолклорния състав "101 каба гайди" ще бъде организиран по случай Деня на славянската писменост и култура. През август тромбонистът Конрад Хъруиг ще представи творчеството на Франк Синатра, отново на откритата сцена на "Двореца".
Традиционните музикални и кинофестивали "Черноморски звуци", "В Двореца в Балчик", "Мюзик кампус Балчик", "Виа Понтика", "Без граници" разгръщат своя дейност през втората половина на годината. "Двореца" предлага 50 културни събития.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"