19 Април 2024петък22:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Право на отговор

ГИТ оспорва обвинения в корупция

/ брой: 21

автор:Дума

visibility 784

На 26 януари т.г. ДУМА публикува материал с автор Велко Велков, в който един абзац от 11 стандартни реда разказваше, че Главната инспекция по труда (ГИТ) не е направила проверка по подаден сигнал, че главният секретар Георги Милчин не е придвижил друг сигнал към МТСП, а изпълнителният директор Румяна Михайлова "е занемарила контрола над подчинените си и в агенцията е създаден благоприятен за разпространението на корупцията климат". Авторът е посочил изрично, че носи отговорност за написаното и се надява някой да му я потърси. По този повод в редакцията се получи писмо от ГИТ, което оспорва обвиненията като неверни и инсинуативни. Като право на отговор публикуваме писмото на ГИТ.
***

ГИТ оспорва обвинения в корупция

Вярваме, че с изнесените по-долу факти и обстоятелства ще Ви убедим, че информацията в цитираната статия е "неточна и подвеждаща".
Не предоставяме веднага след публикуването на статията искането за право на отговор, тъй като държим да бъдем максимално точни и коректни при предоставянето на данните, което наложи преглеждането на голям обем информация за извършените от ИА ГИТ действия във връзка с цитираните сигнали. Сам по себе си този факт е показателен, че никой не е попречил да се извършат проверки и да се отклонят писма до други институции.
При преглед на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на ИА ГИТ по цитирания от автора сигнал, се установи, че същият е подаден от самия него. Недопустимо е според нас този факт да не бъде отбелязан в материала, като така е прикрит личният интерес на автора. Установи се също, че ИА ГИТ е реагирала на всеки подаден от лицето сигнал. Жалбоподателят дори е изказал благодарност за професионализма на контролните органи на Инспекцията, а в качеството си на ищец в съдебно дело, заведено срещу Агенцията и МТСП за бездействие, не е отрекъл, че проверки на работодателя му са извършени. 
Първият сигнал е от 31.07.2013 г., три месеца след прекратяване на трудовите му правоотношения. Следва да се има предвид, че към онзи момент ИА ГИТ нямаше правомощия да се намесва след прекратени трудови правоотношения. Трайната съдебна практика постановяваше, че взаимоотношенията между бивши работници и работодатели са гражданско-правен спор и могат да бъдат решавани само по съдебен ред. Въпреки това трима инспектори - служители в  Дирекция "Инспекция по труда" София град, са извършили проверка на място в обекта (видно от предоставени попълнени декларации от лица, установени да полагат труд там). В рамките на всяка проверка, за доизясняване на факти и обстоятелства, се изискват и документи за предоставяне в дирекциите на "Инспекция по труда", което е направено и в този случай.
В рамките на проверката, извършена по сигнала, цитиран в материала като пример за корупционна практика, е установено, че на лицето наистина не е изчислен правилно и съответно изплатен положеният извънреден труд и трудът в празнични дни. На работодателя е дадено предписание да заплати същия с регламентираното по закон увеличение, въпреки трайната съдебна практика на отмяна на принудителни административни мерки, приложени от ИА ГИТ след прекратени правоотношения. Предписанието е изпълнено. За резултатите от проверката жалбоподателят е информиран на 03.09.2013 г.
Следва писмо от жалбоподателя от 04.09.2013 г., с което същият изисква копие от протокола от проверката на фирмата, като изказва благодарност на експертите на Агенцията "за проявения висок професионализъм". Лицето е уведомено с отговор от 10.09.2013 г. за принудителната административна мярка, с която работодателят е задължен да преобразува нощните часове в дневни и да заплати извънреден труд с 50% увеличение. Той е уведомен също, че паричните претенции към дружеството пораждат трудов спор, който има право да предяви за разглеждане и решаване от съда като единствен компетентен орган.
Видно от съдебно решение от 01.04.2014 г. на Софийски районен съд, жалбоподателят е потърсил правата си в съда. На базата на извършена съдебно-счетоводна експертиза, предоставена на ИА ГИТ от работодателя в хода на последващи проверки, съдът е потвърдил задължението на работодателя да изплати възнаграждение за положен извънреден труд, считано от датата на подаване на исковата молба (23.09.2013 г.), но е уважил само част от претенцията на ищеца, поради което същият е осъден да заплати на фирмата разноски по делото върху отхвърлената част от иска.
Едва след произнасянето на съда, на 24.06.2014 г., лицето подава до изпълнителния директор на ИА ГИТ сигнал за корупция срещу служителите в Дирекция "Инспекция по труда" София град. Сигналът не е пренебрегнат. Образувано е производство за проверка на подадения сигнал, като са изискани всички събрани документи по преписките, отговорите до лицето, обясненията на служителите, извършили проверката. Констатирано е, че действията на инспекторите по труда са законосъобразни. Лицето подава отново идентичен сигнал от 20.08.2014 г., който също е разгледан от друг служител на ИА ГИТ и е предоставен отговор.
С искова молба от 11.03.2016 г. лицето подава иск в Административен съд София за имуществени и неимуществени вреди, породени от действията и бездействията на ИА ГИТ и МТСП. Искът е оставен без разглеждане, а в мотивите на съда е записано: "Макар да твърди бездействие от страна на двамата ответници - ИА ГИТ и МТСП, ищецът не оспорва, че в съответствие с предоставените им от закона компетентности, последните са извършили проверка на търговеца във връзка със спазването на трудовото законодателство."
Ръководството в лицето на изпълнителния директор на ИА ГИТ инж. Румяна Михайлова и главния секретар инж. Георги Милчин, набедени поименно като създатели на "благоприятен за разпространението на корупцията климат", си запазват правото да потърсят правата си по съдебен ред за клевета и набеждаване.

ИНЖ. РУМЯНА МИХАЙЛОВА,
изпълнителен директор
ИНЖ. ГЕОРГИ МИЛЧИН,
главен секретар
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ