20 Април 2024събота17:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Истанбулската конвенция ще задълбочи проблемите

Дейци от сектора на отбраната и сигурността се обърнаха към президента Радев, председателя на НС Цвета Караянчева, председателя на МС Бойко Борисов и председателиге на парламентарните групи в 44-то НС

/ брой: 21

visibility 17

ДЕКЛАРАЦИЯ

На Управителния съвет на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната по повод Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието спрямо жените и домашното насилие

Уважаеми господа и госпожи държавници и парламентаристи,
Управителният съвет на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО),
като се позовава на Конституцията на Република България, на Закона за борба срещу домашното насилие, на българското и международно законодателство,
като осъжда всякакви форми на насилие над жени и деца, включително и домашното насилие, като отчита, че Истанбулската конвенция раздели българското общество и породи остра конфронтация и противопоставяне, като се придържа към ненарушимото право на суверена сам да взема решения по жизненоважни за държавата, обществото и българските граждани въпроси,
ДЕКЛАРИРА:
1. Ние сме против всякакви политики, действия и решения на властите, включително и по Истанбулската конвенция, които разделят българското общество и водят до разкол, противопоставяне и конфронтация между българските граждани. Обявяваме се против политизирането на дискусията, свързана с ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието спрямо жените и домашното насилие.
2. Решително подкрепяме предложенията и действията на Президента на Републиката, на Парламента и Правителството за усъвършенстване на българското законодателство в частта му, насочена за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и децата.
3. Заставаме зад Становището на Българската православна църква и зад позициите на традиционните вероизповедания - католическо, протестантско и мюсюлманско, че Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието спрямо жените и домашното насилие, не трябва да сертифицира, защото тя противоречи на обществения и правов ред и на изконните нравствени ценности. Конвенцията не само не решава проблемите, но и ще ги задълбочи.
4. Апелираме решението за ратификацията на Конвенцията да се вземе, след като се чуе и отчете мнението на суверена. В този смисъл сме за приемане на предложението за провеждане на референдум по този въпрос.
5. Обявяваме се против ратификация на Конвенцията и с тълкувателна декларация, защото тя не може да се отнася до текстовете, свързани с така наречения социален пол, както и да промени  насочеността на Истанбулската конвенция срещу традиционните православни ценности, почиващи на нашето историческо и културно наследство.
6. Ние сме по принцип против Истанбулската конвенция, защото тя не отчита обективния факт, че коренът на проблемите, свързани с насилието спрямо жени и деца, според нас  лежи в разрушаването на изконните нравствени и семейни ценности. Семейството в България не е вече основна клетка на обществото. Определящо стана безбрачното семейно съжителство, при което вече 60% от децата се раждат извънбрачно - показател, по който сме на шесто място в света. 30% от новородените деца не се припознават от бащите си. Обществото ни все повече затъва в разврат и разгул. Конвенцията, със своите нововъведения за социалния пол и лансираните във връзка с него други норми на живот, ще засили още повече тези пагубни тенденции и ще роди нови проблеми, включително и във връзка с насилието в обществото.
7. Предлагаме на парламентарно представените политически сили, заедно или самостоятелно, преди да се пристъпи към ратификация, да сезират Конституционния съд и да поискат неговото становище дали текстът на Конвенцията не влиза в противоречие с норми, заложени в Конституцията на Р.България.
8. Призоваваме народните представители да не гласуват в подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция, докато не се изпълнят условията, посочени в тази Декларация.
Обръщаме се към другите военно-патриотични съюзи и организации да подкрепят нашата  Декларация или по друг начин да заявят своята гражданска позиция по ратификацията на Истанбулската конвенция.

          Декларацията е приета на заседание на УС на КООСО, състояло се на 29.01.2018 г.
  Председател на Управителния съвет на КООСО:
            (Иван Иванов)
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ