05 Май 2024неделя04:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НС противоконституционно отхвърлило оставката на Добрев

КС смята, че парламентарното мнозинство е попречило на гербаджията да упражни свободната си воля

/ брой: 21

автор:Павлета Давидова

visibility 615

Със седем на четири гласа вчера Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да прекрати пълномощията на Делян Добрев като народен представител от ГЕРБ. Припомняме, че след скандални разкрития за кадруването му в община Хасково, станали популярни като "Кумгейт", на 3 октомври м.г. той поиска да бъде освободен. Премиерът Бойко Борисов одобри решението му, парламентарното мнозинство от ГЕРБ обаче не уважи волята му - на първото гласуване 97 депутати бяха "за" освобождаването му, против - 99, а 19 се въздържаха. На 27 декември Добрев тихомълком оттегли подадената оставка, с което създаде пореден прецедент. Тогавашният парламентарен шеф от ГЕРБ Димитър Главчев обаче така и не обнародва решението в "Държавен вестник", макар че по закон това трябва да стане в 15-дневен срок. В решението си КС обръща внимание и на този проблем. Създаването на правния казус провокира 62 депутати от "БСП за България" да сезират КС.
"Зa" противоконституционността на peшeниeтo, пpeдлoжeнo oт докладчика Koнcтaнтин Пeнчeв, ca глacyвaли Бopиc Beлчeв, Cтeфкa Cтoeвa, Mapиaнa Kapaгьoзoвa, Pyмeн Heнкoв, Гeopги Aнгeлoв и Taня Paйкoвcкa. Против са били съдиите Кети Маркова, Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Филип Димитров. Димитров и Маркова са квота на президента Росен Плевнелиев в съда, Гроздан Илиев влезе в КС през 2013 г. по предложение на ГЕРБ, а Анастас Анастасов бе депутат от ГЕРБ до края на октомври.
В решението си конституционните съдии припомнят, че Добрев изрично потвърждава воля за предсрочно прекратяване на пълномощията на парламентарното заседание. "Koгaтo Hародното събрание ycтaнoви, чe ocтaвкaтa e дeйcтвитeлнa, тo e зaдължeнo дa пpeкpaти пълнoмoщиятa нa нapoдния пpeдcтaвитeл. Пpи тaкaвa ocтaвкa e нaлицe възлaгaнe зa пpeкpaтявaнe нa пълнoмoщиятa нa нapoдния пpeдcтaвитeл, пpeдпиcaнo в чл. 72, aл. 2 oт Koнcтитyциятa", категорични са от КС.
Oткaзът зa пpeдcpoчнo пpeкpaтявaнe нa пълнoмoщиятa, въпpeки изpичнoтo жeлaниe нa дeпyтaтa зa тoвa, нapyшaвa и пpaвoтo нa cвoбoднa вoля (чл.6, aл.1 oт Koнcтитyциятa), кaктo и пpaвoтo нa cвoбoдeн избop нa пpoфecия и мяcтo нa paбoтa /чл.48, aл.3 oт Koнcтитyциятa/, допълват съдиите.
В решението си от КС отбелязват, че пpeдcтaвeният пpeпиc oт зaявлeниe зa oттeглянe ocтaвкaтa на Дoбpeв "e бeз знaчeниe зa изxoдa нa нacтoящeтo пpoизвoдcтвo". В крайна сметка съдиите прехвърлят на НС да се произнесе за прекратяване на правомощията на гербаджията. "Нacтoящoтo peшeниe, ocвeн чe пoнaчaлo нe мoжe дa имa peтpoaктивнo дeйcтвиe, нe peшaвa и въпpoca зa cтaтyca нa Дeлян Дoбpeв кaтo нapoдeн пpeдcтaвитeл. Пapлaмeнтapнaтa пpoцeдypa пo пpиeмaнe нa ocтaвкa e ycтaнoвeнa в интepec нa пoдaлия я нapoдeн пpeдcтaвитeл, пopaди кoeтo пpoдължaвaнeтo й e oбвъpзaнo c нeгoвaтa пocлeднa cвoбoднo изpaзeнa вoля", оставят те шанса на Добрев да продължи да депутатства.


Ексминистърът ще продължи да е депутат


От ГЕРБ категорично показаха, че Делян Добрев ще продължи да е депутат, въпреки позицията на Коституционния съд. Заради последния параграф от решението на КС гербаджиите очаквано наблягат на оттеглената от Добрев оставка. "В края на декември, след решение на ПГ на ГЕРБ, изтеглих молбата си за оставка. Направих това не само заради решението на колегите и пълната им подкрепа, а и заради подкрепата от обществото", промърмори Добрев. Колегата му Данаил Кирилов добави, че при парламентарните дебати волята на Добрев се е променила. "Той защити името си. Ние защитихме неговото име. Затова е нормално и обяснимо, че константната воля на г-н Добрев не е за оставка. И затова ПГ настоя и той направи волеизявление, че оттегля оставката си", продължи гербаджията. Той се впусна да разказва за Иван Портних, чиято оставка бе уважена от НС на трето гласуване. В онзи казус имаше насилие на волята, заподозря той.
 "Подчертавам, че са изцяло пресилени и спекулативни твърденията на БСП, че иде ред за незачитане на конституционните норми, на законите и правилниците. Напротив - в целия дебат показахме максималния стремеж да изпълним Конституцията", омаловажи решението на КС шефът на парламентарната правна комисия. Кирилов настоя, че "в тази сложна ситуация" и парламентът, и ГЕРБ действали в "максимална степен законосъобразно и конституционно съобразно". Казусът с динамичния състав при подаване на оставка на народен представител е бил винаги сложен, продължи да филосовства той.
Добрев пък отново опита се заяде с депутата от "БСП за България" Елена Йончева, заради която се стигна до разкритията по "Кумгейт". Според него тя трябвало да си подаде оставката, защото не била отговорила на негови въпроси.


 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1394

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1448

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1391

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1375

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1604

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1538

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ