25 Април 2024четвъртък08:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Русия избра нови автомати

Министерството на отбраната прие на въоръжение и двата модела, които участваха в конкурса по програмата "Ратник"

/ брой: 22

автор:Георги Георгиев

visibility 2280

Министерството на отбраната на Русия е решило да приеме на въоръжение и двата автомата, които участваха в конкурса за ново масово стрелково оръжие на пехотата, по програмата "Ратник". Това съобщи официалният орган на МО на Русия "Красная звезда". Решението е било обявено на заседание на научния съвет по проблемите на развитието на бойната екипировка, проведено на 25 януари под егидата на военно-научния комитет на руските сухопътните войски.
На въоръжение ще бъдат приети както автоматите АЕК-971 и АЕК-973, производство на концерна "Дегтярев", съответно с калибър 5,45-мм и 7,62-мм, и автоматите от световноизвестната марка "Калашников" АК-12 и АК-15, също в два различни калибъра. Според специалисти решението да не бъде избиран само един победител се дължи на по-добрите показатели при стрелба от неустойчиво положение на продукцията на "Дегтярев". При стрелба на дистанция до 300 м АЕК-971 се оказал по-добър 1,1 пъти в сравнение с АК-12, но също толкова му отстъпил при стрелба на по-далечни разстояния. Решено било с АЕК-971 да бъдат въоръжени специалните части поради по-високата точност, но и защото оръжието изисквало да бъде използвано от по-опитни стрелци. В същото време АК-12 ще бъде бъдещото масово оръжие на пехотата поради простотата на обслужването, което е традиционно качество на автоматите "Калашников". И двете оръжия са показали голяма ефективност в сравнение със сегашния автомат АК-74М. Ефективността на АК-12/15 спрямо АК-74М е два пъти по-голяма, а на АЕК-971 2,3 пъти по-голяма. Изпитанията са били провеждани в три контролни групи - мотострелковаци, морски пехотинци и парашутисти. Двата автомата ще бъдат включени в екипировката на "войника на бъдещето" "Ратник", която в момента поетапно се въвежда в руската армия.
Пред електронния вестник "Взгляд" главният редактор на списание "Арсенал Отечество" Виктор Мураховски казва, че решението на МО е очаквано от експертите. Той го определя като позитивно за всички. То ще доведе до приемането на въоръжение на нови образци стрелково оръжие, което ще укрепи имиджа на руската оръжейна индустрия и на нейния експортен потенциал. Освен това решението гарантира и на двете държавни предприятия стабилно натоварване на мощностите и съответно продължаване на успешната им дейност.



Автоматът на "Калашников" АК-12, в последната му модификация от 2016 г.


Автоматът АЕК-971 на "Дегтярев", който вероятно ще се използва от специалните части
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ