19 Април 2024петък22:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Златна муза" очаква $50 млн.

Един от шедьоврите на Пабло Пикасо се предлага на търг за първи път

/ брой: 22

автор:Дума

visibility 36

Приблизителна предварителна цена от 50 млн. долара е определена за творбата Femme au beret et a la robe quadrillee (портрет на Мария Тереза), която показва жената, наричана от Пикасо "златна муза". Аукционната къща "Сотбис" ще предложи картината от 1937 г. на търг за импресионистично и модерно изкуство, който ще се състои на 28 февруари в английската столица. Произведението на известния испански художник вероятно ще е най-добрият лот на събитието. Картината е своеобразна препратка към един от ключовите моменти в интимния живот на Пикасо - любовницата на твореца Дора Маар, с която се запознава през 1935 г.
Ръководителят на вечерните търгове за импресионистично и съвременно изкуство в Лондон - Томас Бомпард, подчертава замъгляването на двата стила: по-мекото, по-изразеното чувство в периода на Мария Тереза, отстъпващо място на по-завладяващите кубистки форми, свързани с политически настроената Дора Маар (тя е обект в картината "Плачеща жена (Weeping Woman)" в лондонския Тейт, също рисувана през 1937 г.). "Пикасо има две вдъхновения, които го движат в различни посоки", смята Бомпард.
Външните събития също са оказали влияние върху работата на Пикасо по това време. Неговата монументална монохромна "Герника", изразяваща отбелязването на катастрофалното бомбардиране на баско село по време на испанската гражданска война, е завършена само 5 месеца преди картината, която се намира в "Сотбис". Портретът на Дора Маар от този период (Buste de femme (Femme a la resille)), нарисуван месец по-късно - през януари 1938 г., бе продаден за 67,4 млн. долара (с таксите) в "Кристис", Ню Йорк, през май 2015 г.
Femme au beret и la robe quadrille никога не е била на пазара. Картината преминава от имението на художника след смъртта му през 1973 г. в частна колекция, която сега продава произведението.
"Сотбис" показва творбата в Хонконг до 2 февруари, а на 6-7 февруари - в Тайпе. Това се възприема от експерти за ясен знак за значението на купувачи от подобни места за пазара на Пикасо, както и за импресионистичните и модерни произведения като цяло. "Азиатските колекционери търсят шедьоври и силата на истинското изкуство. Тази картина е всичко това", разкри Бомпард.



След смъртта на художника Femme au beret et a la robe quadrillee
(портрет на Мария Тереза) преминава в частна колекция


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ