Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Кривосъдие

Юри Михалков

1. Февруари 2018 , брой: 22   369   0Пет години затвор за детска смърт е не право-, а кривосъдие. На толкова се очаква да бъде осъден жител на пазарджишко село, чието агресивно куче усмърти 3-годишно дете, понечило да го погали.
Накратко фактите. Бащата на детето го завел на гости при приятел. Момченцето влязло в съседния двор и тръгнало към вързаното куче. На кучето не му било игра и ликвидирало "нарушителя". Собственикът на животното бил далеч, изкарвал си хляба на друго място. Макар да има алиби, срещу него е повдигнато обвинение за недостатъчна грижа и контрол върху кучето.
Пет години затвор за непредумишена, но все пак човешка смърт. А че е смърт и на дете, не трябва ли още повече да утежни деянието? Само че нищо чудно собственикът на песа да излежи и половината от присъдата - за добро поведение, примерно.
Законът би трябвало да се опре на някои простички неща за човешката природа. Ако знам, че за подобно деяние ще ме пратят зад решетките не за пет, а за 10 или повече години, ще си оставя ли песа недохранван, макар и вързан? Ще нехая ли за ветеринарните мерки? И няма ли да потърся съвет какво да правя с кучето, след като отивам да работя някъде и то няма да ми е под око?  
Законът трябва не само да отсъжда справедливо, но и да има превантивна функция - да ни е страх от него. Инфантилно е този страх да се третира като посегателство върху свободата ни, както се изопачават нещата от някои среди у нас. Напротив, този страх е съзидателен, защото ще ни държи нащрек да не провокираме бели, поразии, беди, нещастия, че и смърт.
Само че с по-леките присъди и със скалъпените човешки права, каквито се въведоха у нас заради "европеизирането ни", законът остава врата у поле. Злодеянията и престъпността винаги я заобиколят. По-либералното правораздаване в Европа може и да работи, там и затворите са като хотели, само че Европа кръжи на по-висока орбита на цивилизационно развитие. Докато ние сме на доста по-ниска орбита и без страх от закона, и с тези леки присъди трудно ще отидем по-нагоре.
Бумът на престъпността у нас се дължи не само на дивашкия капитализъм и озверялото печалбарство, а и на мекушавото законодателство плюс неспазването му. Дали с тия 5 години затвор подобни случаи ще бъдат стопирани?
А и като знаем каква казуистика се вихри из правосъдието, нищо чудно утре по това дело да бъде осъдено кучето. И да го пратят 5 години зад решетките. А може да му се размине и с условна присъда, ако друг път не е налитало на човек.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"