19 Април 2024петък21:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандалният учебник по история за 10 клас скара депутатите

/ брой: 22

автор:Юлия Кулинска

visibility 94

Лют скандал заради учебника по история за 10 клас се разрази вчера в НС. Той беше провокиран от декларация на ГЕРБ в защита на образователния министър Красимир Вълчев, чиято оставка столичните социалисти поискаха преди дни. Това предизвика порой от хули и обвинения, с които гербаджийката Галя Захариева заля вчера депутатите отляво. 
"БСП има проблем с отношението си към демокрацията. Иска оставката на просветния министър заради идеологизация на образованието. Искат оставката му, защото е отстоял справедливото решение, "кървавата история" на комунизма да бъде изучавана от децата ни, изригна тя. Захариева нахока и "автентичната" десница, която се спотайвала, докато ГЕРБ громели тоталитарната ни история. По време на злъчното й слово социалистите започнаха да тропат по банките, а по-късно напуснаха пленарната зала.
"Най-нормално би било декларацията да завърши с разграничаване от ръководството на ПГ на ГЕРБ и от ръководството на партията. То е съпричастно в цялата си политическа дейност и собственото си битие към бившия режим и носи същата отговорност, каквато носят основните дейци и функционери на БКП по това време. Следователно трябва да минат през вътрешен катарзис и да постигнат онази демократична чистота, която призовават народните представители", призова в отговор зам.-председателят на НС Валери Жаблянов от БСП. Изявлението му бе провокирано от решението на Делян Добрев за остане депутат въпреки мнението на Конституционния съд, че гласуването на оставката му нарушава основния закон на страната.
Жаблянов подчерта, че БСП приемаме и разбираме стойността на разделението на властите, като гарант за демокрацията, на основните принципи като върховенството на закона и плурализма на мненията. В нито едно свое действие, дори в моменти, когато този парламент и най-висш орган на суверена е бил подлаган на, меко казано, незаконни действия, БСП не е прибягвала и не допускала нейното нарушаване, настоя той. Жаблянов определи поведението на ГЕРБ като перверзна представа за демокрацията. Това не е демокрация, а както са казали древните, управление на тълпата, уточни той и настоя, че с решението си от вторник КС доказва, че парламентът е нарушил Конституцията и свободният мандат на народния представител. "Нарушението от страна на мнозинството беше извършено умишлено, с намерението да се спаси дискусионната политическа кариера на Добрев, който и до днес, кой знае защо, седи в парламента. Това е решение на една от висшите институции, което издава цялото отношение на ГЕРБ и на режима, който налагат от 10 г. по отношение на всички останали легитимни държавни институции. Отношение на неглижиране на правото, на Конституцията, на върховенството на закона, на плурализма, на всички форми на граждански и политически свободи. Установяването на полуличен режим, който не може да бъде скрит, дори зад интензивния парфюм на европредседателството", подчерта Жаблянов.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ