25 Април 2024четвъртък03:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САМОЧУВСТВИЕ ВТОРА УПОТРЕБА

/ брой: 133

автор:Андрей Пантев

visibility 2079

Повелителното предписание какъв трябва да бъде българският президент наподобява извайване на представите ни за идеалната жена. Тя трябва да е красива, благородна, неопетнена, умна, еднакво аристократична в обществото и в камерна среда, изобретателна в кухнята и в леглото. Напразно ще търсим такъв вариант, освен ако не го симулираме. Така ловко скриваме разликата между реалните показатели - качества и избираем.
Вчера нашият мастит премиер с мрачен израз обяви, че дълбоко вярва в това, което прави. Че кой диктатор не е имал същото фанатично убеждение? Това може би е единственото общо звено в тяхното разнообразие във времена и държави. При такива фантазьорски разхубавявания си спомням максимата на Ото фон Бисмарк, който ораторстваше, че правителството трябва да бъде не любимо, а търпимо!
Нашето пъстро, но монотонно, съвремие все един ден ще стане обект на историографско изследване. Една от енигмите в неговото разшифроване ще бъде защо светът, започнат с толкова надежди, не стана по-добър. Дори и когато едно разрушение е основателно и очаквано от всички, то има право на възторг само ако после настъпва съзидание. Иначе историята наистина се повтаря. Не по същия начин, но със същото сляпо невежество. Несправедливостта винаги ще възпроизвежда население. Понякога по-страшно от онова, което го е причинило. Винаги ще има хора, които не искат чужда култура и чужда система дори и когато тя им носи битови и други удобства. Изначалната възторжена врява е малко притихнала от това, което става и от това, което ще стане. Но каквото и да се случи, винаги ще има клакьори. Те пътуват в багажника на победителите. Оттам не се вижда къде се върви, но поне е спокойно!
Така ботевският  въпрос "Кой си ти що плачеш?" следва да бъде трансформиран в "Кой си ти що назидаваш?" Кръшното хлипане от радост пак не идва от бездомните, безработните, гладните, обезверените, опростелите от безпаричие неудачници, набедени за инертни мързеливци. То се носи от онези, които са гарантирали луксозния живот на внуците си от тлъстините на държава, наричана от тях "опърпана". От онези, който ще махнат пренебрежително с ръка на това, което "мърморят онези". Тревогата на някакви си неудачници звучи като мрънкане на досадни завистници. Няма страшно. Поредното дискретно шушукане обсъжда комбинацията пак да се открият възторжени балами, които ще посетят избирателната урна. А после е лесно - Ние знаем по-добре от тях! Докога ще вярваме, че те знаят по-добре от нас? Докато не вникнем в изстраданата истина, че който ридае по изгубени надежди и се вайка от неизпълнени обещания, кълне и се оплаква от себе си.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ