Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Ловим маймуни с трици

Ева Костова

1. Февруари 2018 , брой: 22   518   0Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат у нас. Идеята оповести вицепремиерът Томислав Дончев. Тя се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка за нашия трудов пазар, на който пуснахме вече с благословията на ГЕРБ и някои неинтегрирани помощници на икономиката ни. Насам, народе!
Абе, Дончев, абе аланкоолу! С извинение досега си мислехме, че в главата ти има някои по-добри идеи от тези на лидера ти, но и да е имало, са излетели нанякъде. Късно е либе за китка! Та кой българин, живеещ и работещ примерно в Лондон, ще побърза да дойде тук и да се свре в някое умряло жилище, а като бонус да получи "зелен билет за зелен хайвер" в градския транспорт. И да знае къде ще учат децата му, къде ще пази колата да не я откраднат, къде ще се лекува, къде ще навре тъщата, дето сега й праща пари от гурбета. Отделно от това не е ясно откъде ще дойдат големите заплати като стимул за връщането на нашите невинаги най-квалифицирани специалисти, но с достатъчно средства за живот по нечии стандарти навън. Като дойдат тук и им дадат къща в Нови Искър, как ще покриват разходите за бензина?
Жилища за социално слаби засега също трудно се получават. Искат да ги пришият към пазара на труда за нашенци отвън. Но малко ли са тук петимните за дом млади семейства, дето блъскат на по три места, за да оцеляват и да плащат кредити. Щом има жилища, защо те не се дадат на младите тук, та поне да раждат, а не да се гърчат с родителите си в една панелка и да мислят патриотично за демографията на тази държава. Тя дори като мащеха не ги погалва, ами ги перва с мокър парцал, винаги когато пожелаят да изразят своята уж свободна воля за избор на живот и работа - точно тук и точно сега. За да не заминат и те за Лондон. Дончев обаче е категоричен, че не може грижата да е само за намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда - настаняване в ремонтирано жилище.
Сега, надяваме се, всички разбрахме как ще се бори това правителство с липсата на кадри за бизнеса. Човек се сеща веднага за приказката: каквото правителството, такъв и бизнесът. Но съюзени дружески, те вкупом оврещяват орталъка с все нови и нови екзотични идеи. Вместо просто да увеличат мизерните заплати на хората. Идеите им са толкова иновативни, че от тях икономиката не помръдва ни на йота. Сега е ред на соцпанелките,  които ще ремонтираме за чудо и приказ. И ще ловим маймуни с трици...

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"