16 Април 2024вторник13:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Варненският театър гостува в София

Пет постановки ще се играят от 12 до 16 февруари на пет сцени

/ брой: 23

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 56

Традиционният февруарски гастрол на Варненския драматичен театър в София ще се състои от 12 до 16 февруари на пет сцени с пет постановки, научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар експерт на ТМПЦ Варна. Столичната публика ще има възможност да гледа "Хенри IV" от Пирандело, реж. Лилия Абаджиева, "Месец на село" от Тургенев, реж. Стилиян Петров, "Комичната илюзия" от Корней, реж. Васил Дуев, "Сън" от М. Борисова, реж. Стоян Радев Ге.К., "Приятели?" от З. Каменова и К. Ангелов, реж. Николай Кенаров.
Спектакълът на Лилия Абаджиева "Хенри IV" задава вечния въпрос: "Кой съм аз?" В търсене на отговора ще се потопим дълбоко в душата на един на пръв поглед объркан човек, но на практика достатъчно наясно със себе си, за да избере лудостта съвсем съзнателно. Хенри на Луиджи Пирандело не е историческа личност и неслучайно авторът не му дава име, защото Хенри може да бъде всеки от нас. Подобно на героя, който потъва в собствен свят, забравен от най-скъпите на сърцето му хора - приятеля и любимата, всеки избира собственото си бягство от онова, което го кара да се чувства неудовлетворен. "Хенри IV" ще се играе на 12 февруари, понеделник, от 19 ч. на сцената на Народния театър "Иван Вазов". Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев. Хенри IV е Стоян Радев, Маркиза Матилда Спина - Веселина Михалкова, Фрида, нейна дъщеря - Цветина Петрова, Маркиз Карло ди Ноли - Ненчо Костов, Барон Тито Белкреди - Симеон Лютаков, Доктор Дионизио Дженони - Васил Ряхов, Ландолфо (Лоло) - Пламен Димитров, Ариалдо (Франко) - Станислав Кондов, Бертолдо (Фино) - Константин Соколов.
"Месец на село" от И. С. Тургенев може да се гледа на 13 февруари, вторник, от 19 ч. в Младежкия театър "Николай Бинев". Постановката е на Стилиян Петров, превод Майя Праматарова, сценограф Венелин Шурелов, костюми Елица Георгиева, музика Иван Шопов. В ролята на Наталия Петровна е Даниела Викторова, Михаил Ракитин е Стоян Радев, Верочка - Цветина Петрова, Алексей Беляев - Валери Вълчев, Игнатий Шпигелски - Николай Божков, Аркадий Ислаев - Пламен Димитров, Ана Семьоновна Ислаева - Юлияна Чернева, Лизавета Богдановна - Веселина Михалкова, Катя - Гергана Арнаудова, Шааф - Константин Соколов, Афанасий Болшинцов - Николай Кенаров, Коля - Алекс Маринков. "Месец на село" е драматична история, в която са заплетени съдбите на няколко персонажа, борещи се с първичните любовни трепети, несъвместими с общоприетите норми. Героите се оказват подвластни на страстта и все по-малко верни на разума. Колкото повече се отпускат в прегръдката на сладострастието, толкова повече се губят в реалността. Докъде е готов да стигне човек, за да изпита нещо различно, нещо непозволено...
Театралната комедия по Пиер Корней "Комичната илюзия" варненските артисти ще играят на 14 февруари, сряда, от 19 ч. в Театър "Българска армия". Спектакълът е постановка на Васил Дуев, превод Пенчо Симов, сценография и костюми Даниела Николчова, музика Стефан Здравески, хореография и сценичен бой Филип Миланов и Валери Кирилов. Ненчо Костов (дебют) изпълнява ролята на Клендор, Ивайло Иванов (дебют) е Адраст, Цветина Петрова е Изабел, Сабина Коен (дебют) - Лиз, Константин Соколов - Матамор, Гергана Арнаудова - Алкандра, Пламен Димитров - Придаман, Стоян Радев - Жеронт, Николай Кенаров - Тъмничар, Габриел и Ераст. "Комичната илюзия" на Корней е история за театъра като спасение. Персонажите преминават през перипетии, докато сюжетът не ги изведе в театъра. Театърът едновременно като метафорично и реално пространство, където проблемите намират разрешение, а греховете изглеждат простени.
"Сън" от Магда Борисова ще може да видим в театър "Театро" (ул. "Върбица" 12) на 15 февруари, четвъртък, от 11, 14 и 18 ч. Постановка и музикална среда Стоян Радев Ге. К., сценография и костюми Даниела Николчова. Действащи лица и изпълнители: Тони - Георги Няголов, Сладкаря - Валери Вълчев, Банкерката - Цветина Петрова, Кучето Ралф - Николай Кенаров, Феята на зъбчето - Биляна Стоева, Феята на радостните игри - Веселина Михалкова, Феята на сдобряването - Даниела Викторова, Феята на блестящите идеи - Теодора Михайлова, Големият Вълшебник - Константин Соколов, Доктор Сън - Николай Божков, Библио - Гергана Арнаудова, Текаря - Милена Кънева, Майката - Юлияна Чернева. В страната на сънищата, населена с феи и вълшебници, ще станем част от неповторимото приключение на малкия Тони и неговите приятели. Един спектакъл за деца от 7 до 107, задължителен за възрастни и препоръчителен за малчугани, както обича да казва режисьорът.
"Приятели?" от Здрава Каменова и Калин Ангелов ще се играе на 16 февруари, петък, от 19 ч. в "I AM STUDIO" (ул. "Г. С. Раковски" 149, в безистена). Постановката е на Николай Кенаров, ролите изпълняват Константин Соколов и Валери Вълчев. "Приятели?" е представление по пиесата "Гарфънкъл търси Саймън" на двамата автори, първи прежисьорски опит на младия актьор във Варненския театър Николай Кенаров. Човек си взима приятел под наем за два часа - това е изходната ситуация и предпоставка за случващото се на сцената в продължение на 75 минути. Как се сприятеляваме, кой и как се сприятелява? И можем ли да бъдем толкова близки, колкото ни се иска...
Билети за представленията може да се купят от касите на съответните театри, както и в мрежата на eventim.bg.


"Хенри IV" от Луиджи Пирандело, реж. Лилия Абаджиева
Снимка Иван Абаджиев


"Месец на село" от Иван Тургенев, реж. Стилиян Петров         
Снимка Венелин Шурелов


"Комичната илюзия" по Пиер Корней, реж. Васил Дуев
Снимка Тони Перец


"Сън" от Магда Борисова, реж. Стоян Радев Ге. К.
Снимка Тони Перец


"Приятели?" от Здрава Каменова и Калин Ангелов, реж. Николай Кенаров
Снимка Симеон Лютаков

 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 174

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 174

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ